Islámský stát a další výzvy pro naši bezpečnost. Sledujte živě na webu

Radikální vášně ve světě vzrůstají a vzhledem k množství mezinárodních krizí už zdaleka nejde jen o téma typicky konfliktních zón. Jakou hrozbu představuje terorismus pro Evropu? Máme se obávat militantních skupin typu Islámský stát jako již reálného nebezpečí? O bezpečnostních otázkách debatují čeští i zahraniční experti na konferenci, kterou pořádá think-tank Evropské hodnoty. Přenos nabízí web ČT24.

Konferenci o současném evropském vnitřně-bezpečnostním prostředí organizátoři rozdělili na tři debatní bloky, každý z nich se zaměřuje na samostatné podtéma.

Blok I. 9:30–11:00

Islámský stát jako mezinárodní hrozba

Konference Think-tank Evropské hodnoty 2015 HOMEAFFAIRS - Internal Security Forum Prague 2015 (zdroj: ČT24)
  • Ivan Gabal je sociolog, poslanec, člen bezpečnostních výborů, který se zaměřuje mimo jiné na migraci osob z třetích zemí a na bezpečnostní otázky v schengenském prostoru či kybernetickou a energetickou bezpečnost státu. Od roku 2014 působí také jako předseda Podvýboru pro obrannou a bezpečnostní politiku a strategické koncepce ČR. Od roku 2015 je členem Podvýboru pro migraci a azylovou politiku.
  • Ivan Jestřáb doplní panel jakožto zástupce náměstka a politický ředitel na Ministerstvu zahraničních věcí ČR.
Islamisté
Zdroj: ČT24/ISIFA

Blok II. 11:30–13:00

Evropané ve službách radikálů

  • Hlavní projev připravil zástupce ředitele Europolu a bývalý Policejní prezident Oldřich Martinů.
  • Rob Wainwright působí od roku 2009 jako ředitel Evropského policejního úřadu Europol. Předtím pracoval v britské státní Agentuře pro závažný a organizovaný zločin (SOCA).
  • Harald Weilnblöck je německý psycholog a výzkumný pracovník. V současnosti vede projekt EU-FS „Evropské rovné příležitosti“. Rovněž spolupředsedá pracovní skupině „de-radikalizace a exit-intervence" při Evropské komisi. Spolupracoval na vládních programech týkajících se prevence a zásahů proti extremismu, náboženského fundamentalismu a násilí.
  • Oldřich Bureš zastává funkci vedoucího Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií a vedoucího Centra pro bezpečnostní studia na Metropolitní univerzitě Praha. Od roku 2001 je spolupracovníkem nadace Člověk v tísni, v současnosti jako externí konzultant pro problematiku řešení konfliktů.
  • Radko Hokovský je ředitel pořádajícího think-tanku Evropské hodnoty. Zabývá se problematikou vnitřní bezpečnosti a integrace v Evropě.
  • Politický rozměr debaty přidají ministr vnitra Milan Chovanec a francouzský velvyslanec v ČR Jean-Pierre Asvazadourian.
obrázek
Zdroj: ČT24

Blok III. 14:30–16:00

Radikalizace a de-radikalizace společnosti

  • Gilles de Kerchove působí od roku 2007 jako protiteroristický koordinátor Rady EU. Předtím dvanáct let zastával funkci ředitele Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v rámci Rady EU. V letech 1999 a 2000 byl náměstkem tajemníka Konventu, který vypracoval Listinu základních práv EU.
  • Haras Rafíq je ředitelem think-thanku Quilliamꞌs, zaměřujícího se na boj s extremismem. Byl členem skupiny vzniklé v reakci na teroristický útok v Londýně v roce 2005. Analyzuje problematiku radikalizace a de-radikalizace extremistů. Je kulturním ambasadorem britské vládní iniciativy „Projecting British Islam“.
  • Helena Langšádlová je od roku 2015 předsedkyní sněmovního podvýboru pro migraci a azylovou politiku. Od roku 2013 působí jako místopředsedkyně ve výboru pro evropské záležitosti, je rovněž členkou stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny.
  • Roland Freudenstein pracuje jako vedoucí výzkumu a zástupce ředitele Wilfried Martens Centra pro evropská studia, politického think-thanku. Dále pracoval na úřadu Nadace Konrada Adenauera v Berlíně a Varšavě. Ve své práci cílí na změny v regionu Blízkého východu, globální podporu demokracie a mezinárodní bezpečnost.
  • Spolu s nimi se znovu účastní šéf think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský.