Praha 5 zřejmě miliony za nájemné neuvidí, účty Agentury jsou prázdné

Radnice Prahy 5 přišla o desítky milionů korun. Ty zmizely v Agentuře Praha 5, která měla pro radnici vymáhat dluhy na nájemném za bytové i nebytové prostory. Smlouvy s ní před 12 lety podepsal tehdejší starosta Milan Jančík. Jak ale zjistili Reportéři ČT, Agentura dnes nemá ani majetek, ani jednatele, pouze dluhy. Milan Jančík byl kvůli smlouvám už třikrát obviněn, státní zástupce ale stíhání pokaždé zastavil kvůli nedostatku důkazů.

Spolupráce Agentury s Prahou 5 se datuje od roku 2003, kdy byl v čele radnice právě Jančík. Městská část předala Agentuře pohledávky na nájemném za nejméně 90 milionů korun. Jenže velká část peněz se do radniční pokladny nikdy nevrátila.

Přitom už před šesti lety označil soud smlouvu mezi městskou částí a Agenturou pro Prahu 5 za neplatnou, tehdejší starosta Jančík ji totiž neměl schválenou od zastupitelstva. K současné situaci agentury se Reportérům ČT Milan Jančík nevyjádřil. V minulosti ale vždy jakékoli pochybení odmítal. „Myslím si, že z hlediska městské části vše bylo vůči agentuře činěno v souladu se zákonem,“ tvrdil v listopadu 2011.

Transparency International vypracovala na starostu Milana Jančíka trestní oznámení. V něm je škoda, která Praze 5 vznikla, vyčíslena na více než třiatřicet milionů korun. Po komunálních volbách v roce 2010 podalo žalobu i nové vedení radnice Prahy 5. Soudní znalec odhadl škodu vzniklou městské části na 15,5 milionu. 

Jenže dnes je oficiální sídlo Agentury Praha 5 prázdné, účetnictví je ztracené a současní majitelé jsou neznámí, protože byly akcie společnosti anonymní. „Z Agentury nikdo nekomunikuje, protože před několika lety odstoupili všichni členové všech orgánů,“ uvedl současný starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09).

Mezitím ale dluhy rostly a likvidátor firmy Radomír Válek je nemá z čeho platit. Podle něj totiž z jejího konta během posledních pěti let mizely peníze na neznámé účty. Kvůli tomu už požádal policii o prověření, zda nedošlo k trestnému činu. V současnosti je prý na kontě jen několik desítek tisíc a ty navíc blokuje exekutor.