Bělobrádek: Koalice se bude proti obstrukcím bránit

Vládní koalice chystá podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) „taktické pohyby“ proti obstrukcím, které plánuje pravicová opozice. Ta jimi chce zejména zabránit přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb. Tento zákon bude sněmovna ve druhém čtení projednávat v pátek 18. září. Opozice chystá dlouhé obstrukce zejména při třetím čtení, které by mělo přijít na řadu v říjnu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že mezi plánovaná opatření patří například prodloužení večerních jednání dolní komory nebo omezení opakujících se řečnických vystoupení. „Není možné, aby jedna třetina nebo pětadvacet procent sněmovny blokovalo vůli většiny změnit zákony,“ vysvětlil odhodlání koalice Sobotka.

Bělobrádek chystané kroky konkretizovat nechtěl, protože se podle něj musí ověřit, zda jsou v souladu se zákonem. „Budeme se muset pokusit eventuální obstrukce řešit dalšími taktickými pohyby, a ty jsme dneska probírali. Některé se ještě musí ověřit legislativně,“ uvedl vicepremiér.

Pokladny nepřipustíme, hlásá pravice

Opoziční strany ODS a TOP 09 již dříve oznámily, že udělají vše pro to, aby zákon sněmovnou neprošel. Evidence je podle opozičních poslanců zbytečná a stanovené cíle nenaplní. „Zavedení registračních pokladen nepřinese zlepšení výběru daní ani „narovnání“ podnikatelského prostředí, ale zbytečně sníží naši svobodu,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

S jeho slovy souhlasí také místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten navíc odmítá, že by za současný odklad EET mohla kritika opozice, jak tvrdí ministerstvo financí.

„Ministerstvo to zdržení trapně svádí na kritiku opozice, ale ve sněmovně přitom zatím k žádnému zdržení nedošlo. Ono je ale jedno, od kdy Andrej Babiš (ANO) účinnost zákona plánuje. My jeho přijetí jednoduše nepřipustíme,“ řekl Kalousek.

Elektronickou evidencí tržeb se chce vláda zaměřit na šedou ekonomiku. Slibuje si od ní zvýšení daňových příjmů až o dvanáct miliard korun. Zákon má být přijat do konce roku a evidence by se měla spustit o půl roku později.

Poslanci budou nejspíš zasedat déle

Mezi další koaliční priority patří prosazení asociační dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou, kterou brzdí komunisté, zákon o prokazování původu majetku nebo mimořádný příspěvek k důchodům. Podle Bělobrádka si dnes koaliční zástupci ještě dolaďovali úpravy loterijního zákona.

K dalším tématům jednání by mohla patřit i aktuální migrační krize. Není vyloučeno, že kvůli ní zasedne mimořádné jednání dolní komory. I tak se předpokládá, že chystaná schůze potrvá déle než původně plánovaný týden.