Lidovec Kalenda kvůli výrokům o uprchlících přerušil členství ve straně

Skandální výroky na adresu mrtvých uprchlíků zaplavily sociální sítě. A komentáře si neodpouští ani politici. Zatímco většina jich smutnou událost odsoudila, lidovec Daniel Kalenda napsal, že uprchlíci jsou „lůza a živel, co sem nepatří“. Od jeho názoru se ovšem distancovalo vedení lidovců a Kalenda po kritice své členství v KDU-ČSL pozastavil, za své výroky se také omluvil. Liberečtí straníci ale požadují jeho úplné vyloučení.

Těla 71 mrtvých uprchlíků našli rakouští policisté ve čtvrtek. V chladicím boxu dodávky se s největší pravděpodobností udusili.

„Bože, 71 mrtvých na dálnici v Rakousku…. a máme brečet?“ okomentoval událost člen lidovců Daniel Kalenda na svém facebookovém profilu. A v ostrých vyjádřeních pokračoval. „Svět je prý zdrcen, já netruchlím, není mi jich líto. Vůbec! Je to lůza a živel, co sem nepatří.“

Svůj příspěvek později smazal a uvedl, že jej napsal opilý. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se od jeho názoru distancoval. Také lidovecký ministr zemědělství Marián Jurečka uvedl, že „taková vyjádření a postoje nejsou slučitelné s hodnotami a programem KDU-ČSL“.

Lidovci budou jednat o vyloučení Kalendy ze strany (zdroj: ČT24)

Kalenda byl členem okresního výboru strany a celostátní rozhodčí komise. „Rezignoval jsem na obě funkce k včerejšímu datu a nebudu se k tomu dále vyjadřovat,“ řekl Kalenda. Později však přiznal, že „podle všeho to bylo za hranou, uznávám to, beru to“. Po vlně kritiky také v pondělí pozastavil své členství v KDU-ČSL. Liberečtí straníci ale požadují jeho úplné vyloučení.

O něm bude v úterý jednat celostátní výbor strany: „Z mimořádné pravomoci dle stanov navrhne generální sekretář strany vyloučení pana Kalendy,“ řekl europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Za nejlepší by považoval, kdyby Kalenda odstoupil sám. „Měl by uznat, že nás poškodil,“ dodal. Bělobrádek také upozornil, že nikdo netrestá názorovou pluralitu. „Ta je v pořádku, ale končí tam, kde se dostáváme za hranu toho, co je a co není v souladu se základními principy naší politiky,“ vysvětlil.

Za komentáře mohou být lidé stíháni

Rasistických a nenávistných příspěvků na internetu přibývá. Podle právníků se diskutující mohou dopouštět trestných činů od hanobení etnické skupiny až po podněcování k nenávisti a násilí. Za komentář schvalující sebevražedný útok na české vojáky v Afghánistánu byl například v pondělí odsouzen Michal Kesudis.

Server islamonline.sk začal v reakci na situaci na sociálních sítích zveřejňovat jména a fotografie lidí, kteří vyjádřili v internetových diskuzích radost nad smrtí běženců. „Můžete si udělat představu, jak ti lidé vypadají. Nejsou to však hrůzostrašná monstra. Vypadají stejně jako my, žijí mezi námi,“ zveřejnil server.