Prázdniny s tropickou tečkou. Rekordy padly na většině stanic

I poslední srpnový víkend přinesl teploty nad třicet stupňů Celsia. Srovnatelné teploty byly naposledy v roce 1992 a ani třicítky koncem srpna nejsou příliš časté. Teplotní rekordy pro dnešní den padly na 106 ze 138 stanic, které sledují počasí více než 30 let. Nejtepleji z celé země bylo v Lučině na Frýdecko-Místecku, kde měli 36,3 stupně Celsia.

Ve Staňkově ukázal teploměr 35,9 stupně Celsia, vedro zažili i v Písku, kde naměřili 35,7 stupně. Teploty 35 stupňů a více zažili lidé také ve Vráži u Písku, Stříbře, Brodu nad Dyjí a v Českých Budějovicích-Rožnově. V Praze padly rekordy na všech stanicích, například na Karlově rtuť teploměru vystoupala na 34,9 stupně.

Vedro bude bude až do úterka, pak teploty spadnou až o 10 stupňů

Podle meteorologů by teplotní rekordy mohly být překonány i v pondělí. Na části území vydrží horké počasí ještě první školní den, ve středu ale teploty v celé republice spadnou až o deset stupňů. Příští čtyři týdny budou jako celek teplotně nadprůměrné až průměrné. Pršet má zhruba stejně, jako bývá obvyklé na konci léta a začátkem podzimu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Končí rekordní léto

Letošní prázdniny byly nejteplejší v historii měření meteorologů. Červenec i srpen měly průměrnou teplotu přes 20 stupňů Celsia, a v každém z nich proběhly dvě vlny horka, dokonce i se supertropickými dny, kdy teplota přesáhla 35 stupňů. Podle předběžných součtů jich bylo 23.

Léto bylo výjimečné i kvůli suchu. To ale odstartovaly už jarní měsíce. Od dubna do konce srpna spadlo jen 66 procent obvyklého množství vody. Je to nejsušší období za posledních padesát let. Pro zemědělce je přitom právě jaro a začátek léta z hlediska vláhy klíčové. Historicky minimální průtoky překonávaly i řeky. Nízké zůstávají i stavy podzemních vod.

Končící prázdniny byly teplotně rekordní (zdroj: ČT24)