Firmy zaměstnají lidi po vězení nebo s handicapem, teď mají šanci na dotaci

Vybrané sociální podniky si mohou přijít na mimořádnou dotaci od státu, který vyčlenil na finanční pomoc sto milionů korun. Projekty je možné přihlásit do listopadu.

Při startu pomáhají sociálním podnikům peníze z evropských dotací. Podobné projekty totiž pomáhají začlenit do pracovního režimu lidi se zdravotním nebo společenským handicapem. Pak ale musí majitelé těchto firem obstát v konkurenci běžného podnikání. Zajímavým projektům teď chce ministerstvo práce a sociálních věcí poskytnout dotaci.

Ministerstvo tento typ podnikání oceňuje, a tak přichází s touto podporou. „Společenský přínos je značný. Projevuje se tím, že pomáhá některým lidem zařadit se do běžného společenského života,“ prohlásil mluvčí ministerstva Petr Habáň. „Když se to ekonomicky spočítá ze širšího pohledu, tak je pro stát jednoznačně výhodnější, když ti lidé pracují i s určitou mírou finanční dopomoci, než kdyby seděli doma,“ dodala ředitelka obecně prospěšné společnosti P3 Petra Francová.

Zaměstnat člověka, který byl ve vězení, může být výzva

Zatímco nabídnout práci lidem s handicapem je jeden způsob, jak vybudovat sociální podnik, velkou výzvou může být zaměstnávat lidi po výkonu trestu. Manažerka kavárny Dismas Kateřina Kalinová se toho nezalekla. „Lidé jim nechtějí pomáhat a je to možná z toho důvodu, že pořád mají předsudky,“ uvedla Kalinová. Na tuhle skupinu lidí se tak podle ní spíš zapomíná. Své sociální podnikání by chtěla ještě rozšířit, plánuje, že se o dotaci bude také ucházet. Všichni zájemci mají čas až do listopadu.

Na podzim by už měl být hotový i zákon o sociálních firmách, který by měl podmínky pro tuto aktivitu zpřesnit.

Události ČT: Sto milionů pro sociální podniky, zaměstnávají třeba lidi po vězení (zdroj: ČT24)