Mrtvých bylo na českých silnicích o letošních prázdninách víc

Nejtragičtějším dnem prázdnin i celého roku zůstává 23. červenec, kdy při dopravních nehodách zemřelo deset lidí. Celkově o letních prázdninách dosud zemřelo na českých silnicích 149 lidí. Obětí je tak víc než v loňském roce.

V červenci na silnicích v Česku zahynulo 83 lidí a dalších 66 zatím v srpnu. Zatímco v nejtragičtější den července přišlo o život deset lidí, nejčernějším srpnovým dnem je zatím 14. srpen, kdy zahynulo sedm lidí. Obětí je celkem o sedmnáct víc než loni, kdy přišlo za prázdniny o život 132 lidí.

Podle dopravní policie se na negativní bilanci mohlo projevit dlouhotrvající horké a slunečné počasí, které způsobilo únavu a nepozornost řidičů. O prázdninách se navíc na komunikacích pohybuje větší počet motocyklistů, cyklistů i chodců.

Policie se tradičně nachystala na závěr prázdnin, kdy kvůli hromadnému návratu lidí domů posiluje hlídky na hlavních či nebezpečných komunikacích. „Každoročně zvyšujeme ke konci prázdnin dohled nad silnicemi. Nasazujeme jak příslušníky dopravní, tak pořádkové policie,“ řekl mluvčí policejního prezidia David Schön.

Události ČT: Konec prázdnin na silnicích, letos v létě na nich zemřelo víc lidí (zdroj: ČT24)

Poslední víkend před koncem prázdnin se ale nakonec obešel bez výrazných komplikací. Přestože policie evidovala zvýšený provoz na hlavních tazích do Prahy, dlouhé kolony se na tuzemských silnicích netvořily. Výjimkou byl navečer opravovaný úsek mezi Brnem a Vyškovem, doplnil mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Petr Vomáčka. Řada lidí nejspíš v neděli silný provoz očekávala a vyrazila buď dříve, nebo naopak později, čímž se dopravní tok rozvolnil. Roli mohlo hrát i to, že děti půjdou do školy až v úterý, část řidičů se tak bude z dovolených vracet až po víkendu, dodal.

Vydáno pod