Jako náměstek řešil Pelikán problém s IT firmou, teď to prověřuje protikorupční policie

Ještě jako náměstek ministryně spravedlnosti Heleny Válkové uzavřel nynější ministr Robert Pelikán s IT společností Corpus Solutions smlouvu. Korupční policie nyní podle informací deníku Právo prošetřuje, zda nebyla smlouva pro stát nevýhodná, obvinění vůči Pelikánovi ale nepadlo. Podle anonymního oznamovatele bylo firmě odpuštěno penále, které mohlo být mnohem vyšší, a stát tak mohl přijít až o několik set milionů korun. Podle Pelikána je to ale výplod chorého mozku.

„Mohu pouze sdělit, že se touto věcí náš útvar zabývá. Více informací poskytovat nebudeme," potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Předpokládám, že nás ministr bude během pondělního jednání vlády informovat o tom, o co se jedná a jestli se ho věc nějakým způsobem osobně dotýká, nebo ne.
Bohuslav Sobotka
český premiér

Firma Corpus Solutions zajišťovala ministerstvu spravedlnosti elektronický obchodní rejstřík. Při spuštění v září loňského roku ale nefungoval a následně úplně zkolaboval. Plně byl obnoven až v lednu letošního roku. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán byl tehdy ještě jako náměstek ministryně Heleny Válkové pověřen dohodnout s firmou Corpus Solutions dorovnání způsobených škod.

Součástí smlouvy, k níž dospěli, byla sleva ve výši pěti až deseti milionů korun z původní ceny zakázky vůči státu, tak i odpuštění penále vůči IT firmě, které činilo zhruba dva miliony korun. Anonymní oznamovatel ale podal trestní oznámení na neznámého pachatele s tím, že penále mohlo být mnohem vyšší. Stát tak prý mohl přijít o více než tři sta milionů korun.

Protikorupční policie se zajímá o smlouvu ministerstva spravedlnosti s IT firmou (zdroj: ČT24)

Pelikán: Příběh je absurdní

Smlouvu za ministerstvo podepisoval Pelikán, nařčení ale odmítá. „Celé tvrzení je nesmysl, protože když má něco celkově stát třicet milionů, je jasné, že penále za půl roku nemůže činit tři sta milionů, nebo dokonce šest set milionů, jak jsem zahlédl,“ prohlásil současný ministr spravedlnosti. Obviněný není.

„Je to výplod chorého mozku, takže se vůbec ničeho nebojím," řekl pro Právo s tím, že ho zatím nikdo nevyslechl ani nepožádal o vysvětlení. Kvůli smlouvě už ale byla zhruba před měsícem vypovídat Válková nebo někdejší ekonomický náměstek Pavel Kasík.

Podle ministra může mít věc dvojí vysvětlení. Buď jde o konkurenční boj mezi IT firmami, nebo o snahu pošpinit jeho úřad. Trvá na však tom, že smlouva o vyrovnání, kterou uzavřel, byla výhodná a určeným penále stát získal maximální možnou částku.

Anonymita oznamovatele komplikuje rozklíčování věci. Podobných případů může navíc přibývat. Stále více institucí v Česku má totiž linky, kde je možné anonymně upozornit na možné nekalé jednání nebo pochybení. „Je to primárně interní nástroj pro firmy nebo instituce a není to určeno k tomu, aby se každý podnět zveřejňoval, protože by to bylo zneužitelné k nějakému velmi snadnému očernění,“ uvedl ředitel Transparency International David Ondráčka.