Vojáci z 19 zemí míří do Česka - začíná cvičení Ample Strike

Od pondělí bude v Česku probíhat rozsáhlé letecké cvičení Ample Strike 2015, kterého se zúčastní zhruba 1200 vojáků z 19 různých zemí. Cvičení bude řízeno z vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou, zasáhne ale území sedmi krajů. Cílem cvičení je sladit činnosti pilotů taktického letectva s činností předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací, vysvětloval novinářům velitel základny v Náměšti Miroslav Svoboda.

Podle něj však nejde o odpověď na současnou bezpečnostní situaci ve světě: "Cvičení se plánuje dlouhodobě, hlavní je příprava jednotek na běžnou činnost, je to náš příspěvek ke společnému výcviku v rámci NATO. Scénáře jsou v posledních čtyřech letech téměř identické," poznamenal velitel základny v Náměšti. 

Kromě ní bude cvičení probíhat i na základně taktického letectva v Čáslavi a také ve vojenských výcvikových prostorech Libavá a Boletice. Výcvik za podpory pozemních sil se pak uskuteční na bývalém letišti v Bechyni. Přípravná část potrvá od 31. srpna do 6. září, letová část pak bude probíhat od 7. do 18. září. Cvičení se zúčastní 17 členských států NATO, status pozorovatele pak mají Rakousko a Švýcarsko. 

Brífink k vojenskému cvičení Ample Strike (zdroj: ČT24)

Program cvičení počítá s letovými hodinami od 10:00 do 22:00, noční lety nejsou v plánu. Do 23:00 by podle výkonného ředitele cvičení Pavla Procházky měly být všechny letouny na letištích. "Díky rozložení jednotlivých částí cvičení do více míst se hluková zátěž v okolí náměšťského letiště sníží na minimum," řekl Procházka.

Cvičení navazuje na tradici úspěšných a oceňovaných mezinárodních cvičení Flying Rhino, Ramstein Rover nebo Ample Strike 2014, která byla u náměšťské základny organizována v letech 2003 až 2014.

Vydáno pod