Odesílateli jedu pro Babiše hrozí 15 let vězení

Muži, který údajně poslal dopis s jedem místopředsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO), hrozí patnáct let vězení. Soud s Italem slovinského původu Ivanem Cernicem má začít v polovině září. Čtyřiadvacetiletý muž je obžalován za terorismus, výrobu a distribuci drog a falšování listin. S informací přišla Mladá fronta DNES.

Dopis, který obsahoval jed a byl určený Babišovi, přišel na české ministerstvo financí loni v listopadu. Ministr financí tehdy uvedl, že zásilka byla odeslána ze Slovinska. Řekl také, že může jít o pokus o pomstu někoho z obchodních kruhů, s nímž měl v minulosti problémy.

Slovinská policie Černiče odhalila a zatkla loni těsně před Vánoci. Česká policie poté uvedla, že kvůli zveřejnění informace o zatčení se už nepodaří vypátrat objednavatele.

Cernic žil v italském pohraničním městě Gorizia, na poštu vyjížděl na druhou stranu hranice do slovinské Nové Gorice. Tam ho policie zadržela při pokusu poslat další zásilku, píše MfD. Přístup k jedovatým látkám měl Cernic díky svému studiu veteriny. Cernic podle deníku sympatizoval s bosensko-srbskými nacionalisty a mezi jeho výstřední koníčky patřily horské pochody v německé vojenské uniformě.

Podobný dopis s jedem jako Babišovi přišel v listopadu i na české ministerstvo vnitra. Odeslán byl ze Švédska. Podezřelé zásilky dorazily před polovinou prosince také na Pražský hrad, na ministerstvo spravedlnosti a opět ministerstvo vnitra, jed však neobsahovaly.

  • říjen 2001: Tehdejšímu premiérovi Miloši Zemanovi (ČSSD) a moravskoslezskému hejtmanovi Evženu Tošenovskému (ODS) přišly zásilky s podezřelým práškem.
  • září 2002: Tehdejšímu královéhradeckému primátorovi Oldřichu Vlasákovi (ODS) přišla zásilka, ze které se vysypal bílý prášek.
  • leden 2004: Premiérovi Vladimíru Špidlovi (ČSSD), resp. jeho úřadu přišel dopis s bílým práškem. V dopisu bylo uvedeno, že jde o antrax, rozbor však ukázal, že šlo o prací prášek.
  • květen 2007: Neznámý prášek, jehož nebezpečnost testy vyloučily, obdržel tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).
  • září 2014: Na Pražský hrad přišel výhrůžný dopis napsaný jménem Islámského státu, součástí zásilky byl také bílý prášek, který nebyl nebezpečný. Obdobné zásilky přišly také na Úřad vlády a ministerstvo zahraničních věcí.