Dahlgren oddaluje vydání, obrací se i na nejvyšší americký soud

Američan Kevin Dahlgren je v Česku podezřelý ze čtyřnásobné vraždy. Americká justice tak řeší jeho vydání. Dosavadní verdikty souhlasily s jeho předáním českým orgánům, Dahlgren se ale snaží rozhodnutí zvrátit nebo alespoň oddálit. Nyní se odvolal k Nejvyššímu soudu USA.

Soud v USA už dříve rozhodl, že byly podmínky pro vydání Dahlgrena do ČR splněny, zatím se tak ale nestalo. Podezřelý Američan proces ještě zpomalil tím, že podal v USA stížnost i na legálnost své vazby, v níž se nachází od předloňského května. Proti zamítavým rozhodnutím se pak odvolává.

Dahlgren se domníval, že nemůže být vydán dřív, než bude rozhodnuto o legálnosti jeho vazby. V úterý soud ale rozhodl, že Dahlgren může být do Česka vydán, aniž by se muselo čekat na rozhodnutí ohledně legálnosti vazby. Američan si však podal další odvolání. O jeho vydání nakonec rozhodne nejvyšší instance soudní moci ve Spojených státech.

Události ČT: Dahlgren se odvolal k Nejvyššímu soudu USA (zdroj: ČT24)

Poslední slovo má ministr zahraničí

Nejvyšší soud se ale může nakonec rozhodnout i tak, že se Kevinem Dahlgrenem vůbec nebude zabývat. Vyjádřit by se mohl v rámci týdnů. Stále pak platí, že poslední slovo bude mít americký ministr zahraničí John Kerry.

Americká prokuratura je nicméně obecně pro co nejrychlejší vydání Dahlgrena do Česka. Státní zástupci tvrdí, že další odklady jeho vydání můžou ohrozit spolupráci americké policie se zahraničím.

Dahlgren je podezřelý, že v květnu 2013 zavraždil v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a v Česku se živil jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán, kde ho krátce po přistání zadržela FBI. Podle policie jsou důkazy proti němu jasné, pochybnosti však panují ohledně motivu.