Objev českých vědců snižuje vznik rakoviny ze znečištěného prostředí

Čeští vědci zjistili, jak snížit vznik rakoviny z jedovatého benzo(a)pyrenu, který se vyskytuje ve znečištěném prostředí. Jde o dobrou zprávu pro lidi pracující v koksovnách, petrochemickém průmyslu, jako profesionální řidiči a pro další obyvatele oblastí se znečištěným prostředím. Rakovina z této jedovaté látky ovlivňuje více než polovinu české populace.

  • Benzo(a)pyren patří mezi jedovaté látky, které se do těla dostávají vdechováním znečištěného vzduchu nebo prostřednictvím jemných částic polétavého prachu. Je karcinogenní, dráždí oči, nos, krk a průdušky. Negativně ovlivňuje těhotenství, chromozomy i kvalitu spermií a rodí se kvůli němu více dětí s nízkou porodní váhou a funkční nedostatečností.

Za objev jsou odpovědní vědci z katedry biochemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Působení benzo(a)pyrenu na zdraví člověka zkoumají laboratoře po celém světě a není stále zcela odhaleno. Klíč výzkumu tuzemských odborníků vede k lidským enzymům a schopnosti organizmu se této jedovaté látky, která je v uhelném dehtu nebo automobilových výfukových plynech, zbavit.

Náchylnost k nemoci odhalí krev

Vědci zjistili, že se dá z krve člověka zjistit, jestli je ke vzniku onemocnění náchylný. „Našli jsme úplně nový směr metabolismu benzo(a)pyrenu (látkové přeměny uvnitř lidského těla). Je to skutečně průlomová věc,“ řekla profesorka Marie Stiborová. Lékaři se tak mohou zaměřit na rizikové skupiny a na poměr „kladných a záporných“ enzymů v těle, které vedou k detoxikaci organizmu nebo naopak vyvolají vznik nádoru. “Někteří lidé jsou totiž vnímavější a vhodným podáním specifických látek a vhodných vitaminů by se mohlo působení benzo(a)pyrenu významně potlačit,“ dodala vědkyně.

Česko patří v Evropě k nejpostiženějším oblastem. Nejvyšší koncentrace jsou v Ostravě - Radvanicích a Karviné, kde roční průměr benzo(a)pyrenu dosahuje deseti nanogramů. Limit je přitom jeden nanogram na metr krychlový. Kvůli nadměrné dopravě je postižený i třeba pražský Spořilov.

Události ČT: Podíl životního prostředí na vznik nádorů je podle vědců jasný (zdroj: ČT24)