„Uzavřete vnější hranice EU,“ zní od politických špiček

Výzvy k uzavření vnějších hranic Evropské unie či jenom schengenského prostoru zazněly v krátkém sledu od vicepremiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Zatímco Babiš by chtěl, aby se k zastavení migrační vlny přispěla Severoatlantická aliance, prezident v projevu k velvyslancům kritizoval váhavost Bruselu, který by podle něj měl vytvořit samostatnou evropskou armádu.

Prezident: Frontex nestačí

V projevu k velvyslancům kladl prezident Zeman velký důraz také na ekonomickou diplomacii. Míní, že navzdory dobré kondici českého hospodářství nelze polevovat v jejím navazování. „Právě proto, že je ekonomice dobře, tak aby jí bylo dobře i v budoucnosti, musíme přidat v úsilí o ekonomickou diplomacii,“ řekl prezident. Sám se označil za propagátora spolupráce s Čínou a poznamenal, že v Pekingu podepíše několik významných dohod, které podle něho zahájí čínskou investiční expanzi v Česku.

Ochranou vnějších hranic schengenského prostoru je pověřena organizace Frontex. Podle českého prezidenta ale nefunguje. Hlavní problém vidí v tom, že nejde o řádně ozbrojenou složku.

„Má asi tři málo vyzbrojené nebo nevyzbrojené lodičky. Když jednou pašeráci lidí vyložili svoji ‚dodávku‘ na pobřeží a vraceli se s kalašnikovy v rukou pro svoji loď, tak místo toho, aby je Frontex postřílel nebo alespoň zatknul, díky těm kalašnikovům je nechal odplout,“ řekl Miloš Zeman.

Připomněl, že již před dvěma lety v projevu v Evropském parlamentu vyzýval k vytvoření plnohodnotné evropské armády. „Zažil jsem některé úsměvy. Dnes by se nám taková armáda nesmírně hodila,“ poznamenal.

Upozornil, že česká vláda marně nabízela pomoc Itálii i Řecku. „Myslím, že základní nedostatek EU je nedostatkem vůle vyvolat společnou obranu jednotné hranice EU,“ dodala hlava státu.

Současně však zpochybnil význam pohraničních plotů, které podle prezidenta Zemana jsou problematické jak funkčně, tak symbolicky: „Po zkušenosti s berlínskou zdí mám určitou averzi vůči plotům a zdím, nehledě na to, že v Srbsku už jsou údajně vykoupeny všechny nůžky na stříhání plechu.“

Miloš Zeman: Největším nedostatkem EU je neochota k obraně společné hranice (zdroj: ČT24)

Babiš: Ať pomůže NATO

Miloš Zeman o potřebě zpřísnění ochrany hranic hovořil i při nedávném setkání s předsedy obou parlamentních komor. Není však jediným vrcholným politikem s takovým názorem. Obdobně se vyjádřil také vicepremiér Andrej Babiš: „Musíme okamžitě uzavřít schengenský prostor, to znamená bránit Schengen. Musíme zabránit, aby sem běženci chodili.“

Na rozdíl od prezidenta ale nehovořil o vyzbrojení Frontexu či vytvoření evropské armády, nýbrž o zapojení Severoatlantické aliance. „Když se podíváte na mapu, Schengen má zvláštní podobu. Je tam osamocené Řecko a další hranice je Maďarsko. Je otázka, jestli makedonská nebo bulharská armáda nepotřebuje od NATO pomoc,“ uvedl. Dodal, že pokud ostrahu vnější hranice schengenského prostoru okrajové státy nezvládají, musí to být domluveno na nejvyšší úrovni.

Současně Andrej Babiš doporučil, aby na tureckém území vznikl velký uprchlický tábor, kde by již bylo rozhodnuto, zda jde o uprchlíky, kteří potřebují pomoc, nebo o ekonomické migranty.

Andrej Babiš: „Toto je největší ohrožení Evropy“ (zdroj: ČT24)