Zeman bude jediným západním prezidentem na čínských oslavách

Oslav sedmdesátého výročí konce druhé světové války v Tichomoří se v Číně zúčastní více než 20 hlav států, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina, jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje a českého prezidenta Miloše Zemana. Vyplývá to ze zveřejněného seznamu hostů, kteří účast přislíbili.

Prezident Miloš Zeman se během zářijové návštěvy v Číně zúčastní vojenské přehlídky na Náměstí nebeského klidu, která zahájí oslavy 70 let od konce druhé světové války v Tichomoří. Český státník jede do Číny  na pozvání čínského prezidenta SiŤin-pchinga. S jeho výjezdem nemá problém ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ani premiér Bohuslav Sobotka. Opozice však prezidenta kritizovala zejména kvůli problému potlačování lidských práv v Číně.

Tony Blair ano, Kim Čong-un ne

Vůdci západních mocností účast na oslavách, jejichž vyvrcholením bude 3. září velkolepá vojenská přehlídka v centru Pekingu, odmítli. Některé západní země ale vyšlou do Pekingu své ministry zahraničí či jiné vysoké činitele. Na odmítnuté pozvánky Čína reagovala pouze slovy, že je na každém, koho chce poslat. 

Evropští a američtí představitelé opakovaně vyjádřili obavy, že připravovaná přehlídka vojenské moci Číny by mohla vyslat špatný signál v již tak napjaté situaci v regionu, kde stále větší územní rozpínavost Pekingu vyvolává rozhořčení Japonska a dalších asijských zemí. Na seznamu tak chybí podle očekávání také japonský premiér Šinzó Abe.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un, o jehož možné účasti se spekulovalo, nakonec bude v Pekingu rovněž chybět. KLDR bude reprezentovat tajemník ústředního výboru Korejské strany práce Čche Rjong-he, který patří k nejbližším Kimovým spolupracovníkům.

Na seznamu potvrzených účastníků oslav jsou také bývalí vlivní západní politici jako někdejší britský premiér Tony Blair či bývalý německý kancléř Gerhard Schröder i stávající generální tajemník OSN Pan Ki-mun.