Vodní elektrárny na suchu: Majitelé přicházejí o zisky

Vodní elektrárny na suchu (zdroj: ČT24)

Letošní nadprůměrné horké letní teploty zapříčinily extrémné nedostatek v českých řekách. Majitelé vodních elektráren kvůli tomu přichází o zisky a od července odstavují generátory. Ačkoliv i ČEZ má na svých vodních elektrárnách sotva poloviční výkon, sucha dopadají hlavně na drobné podnikatele. Ti jsou na elektřině z vodních zdrojů závislí. Někteří postavili výrobu, jiní žijí z rezerv.

Roztočená elektrárna puštěná na plný výkon je nesplněný sen mnoha tuzemských provozovatelů. Třeba v řece Úhlavě není na provoz elektrárny už víc než měsíc. Podobná situace je i na jezu na Berounce. Některým podnikatelům se vlivem toho zvýšily náklady na energii a práce je proto obtížnější. Mnozí z nich už sahají do finančních rezerv.

Vodní elektrárny má na suchu i ČEZ. Za uplynulý měsíc dosáhly sotva polovičního výkonu. „Výroba z malých vodních elektráren se pohybuje zhruba na padesáti procentech toho dlouhodobého červencového průměru,“ uvedla mluvčí společnosti.

Vedle Plzeňského kraje je stejný nedostatek vody také v řekách na severu Čech v Krkonoších. V Jeseníkách je sucho vyhlášeno na více než patnácti místech. A dlouhodobě se s nedostatkem vody potýkají v jižních Čechách.