Skupiny migrantů projíždějících Českem se zvětšují. Častěji jsou mezi nimi ženy a děti

Policisté během víkendu zadrželi 235 lidí, kteří se nelegálně pokoušeli projet Českem. Oproti minulým týdnům cestovali migranti ve větších skupinách, ve kterých nově jsou častěji ženy a děti. Dříve přes české území nelegálně projížděli především muži.

Dvě velké skupiny, které o víkendu Českem projížděly, ačkoli v zemi nesměly být, nalezli policisté v nočním vlaku Metropol, který jezdí z Budapešti přes Prahu do Berlína. Skupinu 66 desítek nelegálních migrantů zadrželi krátce po příjezdu vlaku na české území, uvedla policejní mluvčí Kateřina Rendlová. Dalších pět desítek cestujících muselo předčasně vystoupit v Praze.

V obou skupinách bylo celkem 41 žen a 55 dětí. Podle policejní mluvčí je to důkaz změny situace. V předchozích dvou měsících od chvíle, kdy ministr vnitra Milan Chovanec nařídil zpřísnění kontrol, policisté chytali především skupiny mužů. Mění se také chování běženců, kteří nyní cestují ve větších skupinách než v době, kdy kontroly začaly. „V celkovém počtu zajištěných cizinců dominovaly početné skupiny osob,“ upozornila Kateřina Rendlová.

Vedle odhalování migrantů se policie soustředí také na jejich převaděče. Minulý týden zahájili trestní řízení s pěticí údajných převaděčů, kteří jsou podezřelí z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. „V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do dvanácti let,“ řekla Rendlová.

Za první pololetí letošního roku bylo v Česku odhaleno celkem 3018 migrantů. Jejich počet oproti první polovině roku 2014 vzrostl téměř o polovinu.