Přibylo vozidel s povinným ručením, řidiči si častěji připlácí

Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, které se zjednodušeně označuje jako povinného ručení, stoupl v prvním pololetí o 130 tisíc na celkových 7,277 milionu aut. Registrovaných vozidel bylo podle statistiky Centrálního registru vozidel přes 8,05 milionu. Přibývá řidičů, kteří si raději platí dražší povinné ručení s vyššími limity pro krytí škod.

Podle údajů pojišťoven si stovky korun ročně připlatí už přibližně šedesát procent majitelů aut. Navíc jde častěji o lidi, kteří jezdí mimo Českou republiku. Zákonem stanovený limit je 35 milionů.

„Nový občanský zákoník přináší vyšší odškodnění. To znamená pro člověka, který si sjednává povinné ručení, i záruku vyššího krytí," podotýká mluvčí jedné z pojišťoven Milan Káňa. Povinné ručení má podle sjednané výše také limit, do kterého pojišťovna v případě nehody škodu uhradí. Nejnižší zákonem stanovený limit je 35 milionů korun.

Dvě procenta registrovaných aut jezdí nepojištěna

Podle odhadu České kanceláře pojistitelů jezdí v ČR necelá dvě procenta nepojištěných aut z celkového počtu provozovaných registrovaných vozidel. Za to hrozí motoristům pokuta ve správním řízení, vyřazení vozidla z registru a zejména povinnost viníků nepojištěných nehod uhradit způsobenou škodu z vlastní kapsy.

Pojištění stoupá, srovnání produktů je obtížné

Povinné ručení poskytuje 12 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií. Srovnání jednotlivých produktů pojišťoven je tak obtížné.

Události: Řidiči si častěji připlácí na povinném ručení (zdroj: ČT24)

Podle pojišťoven bude povinné ručení v tomto a příštím roce dál zdražovat. Důvodem jsou jejich vyšší náklady na škody na zdraví v důsledku změn v občanském zákoníku. Loni pojistky zdražily o zhruba desetinu.