Ve vyhořelé hale ve Vysočanech hledají příčinu požáru

Hasiči odpoledne zlikvidovali požár skladu s textilem v tovární hale v pražských Vysočanech. Budovu pak prozkoumali termovizí a nalezli ještě několik míst s vyšší teplotou, po jejich zchlazení pak akci v areálu bývalé ČKD ukončili. Podle prvotních informací ve skladu shořelo zboží za zhruba deset milionů eur (přes 270 milionů korun), předběžný odhad škody na budově se pohybuje mezi 10 a 15 miliony korun. Do vzduchu se podle měření nedostaly žádné nebezpečné látky, při požáru nikdo nebyl zraněn.

Oheň se sice už od nedělního rána nerozšiřoval, stále ale hořelo několik ohnisek. Budovu dopoledne prohlédl statik, který následně povolil hasičům vstup do skladu. Hasiči pak museli rozebrat a uhasit jednotlivé hromady textilu. Odpoledne zůstaly na místě ještě dvě jednotky, kterým se oheň povedlo zlikvidovat. 

Příčinu požáru zkoumají vyšetřovatelé z řad policistů i hasičů. Podle Hlinovského zatím odebrali vzorky, které odešlou na analýzu, a udělali fotodokumentaci. Místo však budou i nadále prohledávat. Také policisté chtějí objekt zkoumat ještě v pondělí dopoledne. “Do té doby bude areál střežen policií,“ uvedla pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Už v sobotu v noci požárníci odnesli část tlakových lahví, které hrozily výbuchem. Další zchladili vodou. V neděli dopoledne už byly všechny lahve podle hasičů bezpečně ochlazené.

Na požár upozornil Pražany hustý černý dým, který byl krátce před setměním vidět i ze vzdálených míst metropole. Obyvatele čtvrti tlampače veřejného rozhlasu informovaly, že mají zavřít okna před znečištěním a nechodit se na požár dívat.

Doprava už funguje, blešák ne

Kvůli požáru uzavřeli v noci policisté Kolbenovu ulici v obou směrech od náměstí OSN až po Kbelskou ulici. Provoz obnovili dnes krátce po 11:00. „Případná dopravní omezení v dotčené lokalitě tak budou krátkodobého charakteru, a to z důvodu zajištění odborného zkoumání příčin požáru,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Řidiči podle ní mají i nadále dbát v oblasti zvýšené opatrnosti a řídit se pokyny policistů.

Události: Hasiči zlikvidovali požár ve Vysočanech (zdroj: ČT24)

Zavřený je ale areál tržiště u stanice metra Kolbenova, kde se každý víkend od 6:00 koná největší bleší trh v Praze.  Kolem 09:00 začalo u brány tržiště přibývat lidí, kteří na burzu přijeli metrem či tramvají, tam ale zjistili, že oplocený areál zůstal uzavřen kvůli hašení požáru o zhruba 300 metrů dál.

Trhovci s dodávkami se navíc nemohli do areálu dostat právě kvůli rannímu uzavření Kolbenovy ulice. Policie kromě aut místních obyvatel vpouštěla pouze auta firem, které v rozsáhlém areálu bývalé ČKD sídlí - například několik vietnamských obchodníků.