Sezóna dovolených vrcholí. Z Prahy se nejvíc létalo do Londýna a Řecka

Cestovní kanceláře odbaví tento víkend nejvíce turistů. Těsně před koncem letních prázdnin ještě odjíždějí na dovolenou desítky rodin s dětmi. Nejoblíbenější destinací je Chorvatsko. Z pražského letiště ale letos mířilo nejvíce turistů do Londýna a Říma. Z přímořských destinací vedly řecké ostrovy a Turecko.

„Prodej zájezdů vzrostl v porovnání s předcházejícími týdny přibližně o šest procent. Rodiny měly zájem především o pobyty u moře a podmínkou byl návrat do 31. srpna tak, aby děti bez problémů stihly první školní den,“ říká tisková mluvčí Dovolena.cz Radka Šťávová.

Cestovní kanceláře mají téměř jistotu, že zájezdy v tomto termínu zaplní do posledního místa. „Je spousta lidí, kteří neví, jestli si dovolenou v zahraničí budou schopní dovolit nebo ne, a na poslední chvíli se rozhodnou, že přeci jenom si tu dovolenou v zahraničí s dětmi dovolí a proto hledají last minute,“ konstatoval mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež . 

Kam se létá z Česka nejčastěji?

„Nahoru šel Londýn, mírně pak klesla Paříž a cesty mezi Prahou a Ruskem,“ poznamenala mluvčí Letiště Václava Havla Praha Marika Janoušková. Z dálkových destinací si nejvíc připsaly Spojené arabské emiráty. Letos tam vyrazilo o třetinu víc lidí, nárůsty hlásí i Korea a Kanada.

Největší nápor zažilo pražské letiště 31. července, kdy odbavilo na 50 tisíc cestujících.

Události: Jaké zahraniční destinace táhly Čechy nejvíce? (zdroj: ČT24)

Ceny v Tunisku klesly o 30 procent

Letošní zájezdy poznamenaly především útoky v Tunisku. Původně mělo do této severoafrické země směřovat víc než 100 tisíc Čechů, teď cestovní kanceláře odhadují, že to bude zhruba 80 tisíc.

„Prozatím Tunisko registruje 20 procentní pokles, ale není konec sezóny. Čekáme, že se čísla ještě zlepší, protože Tunisko zareagovalo rychle a pokles cen u hoteliérů je zhruba 30 procent,“ uvedl mluvčí CK Blue Style Martin Slaný. Obavy lidí z Tuniska pak přitáhly pozornost i k letoviskům ve Španělsku a Chorvatsku.

Zájem o Řecko Češi neztratili

Propad čekali ještě na jaře experti i u Řecka, a to kvůli návalu uprchlíků a ekonomické krizi. Teď už je jasné, že cestovní kanceláře mají od začátku léta tamní hotely téměř vyprodané.

„Meziročně u nás stouplo Řecko o více než 20 procent. Nebylo to ale úplně jednoduché, především u Řecka jsme se pořádně zapotili, hlavně komunikačně, museli jsme trpělivě vysvětlovat klientům, že jak ekonomické problémy Řecka, tak jejich problémy s imigranty, se nijak nedotknou kvality jejich dovolené,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch.