Třetina prvňáků má špatně formované nohy z bot

Jak se prázdniny chýlí ke konci, řeší opět rodiče výbavu svých ratolestí do nového školního roku. Patří k ní i přezůvky a sportovní obuv. I přesto, že se rodiče o kvalitu dětských bot zajímají stále víc, podle obuvnické asociace chodí až třetina dětí v ČR s nevhodnou obuví na nohou.

"Přicházejí děti s obuví menší, větší, může být i dobrá délka, ale nevhodná šířka, takže je třeba vždycky obuv přizpůsobit," přibližuje Marcela Zambelovosová z prodejny dětské obuvi. Právě nevhodné boty dětem deformují nohy, obuvnická asociace upozornila, že už v první třídě je to až třetina dětí. Situace se ale zlepšuje – bot se symbolem Žirafy, která zdravou dětskou obuv označuje, se ročně prodá na půl milionu. Obecně platí i ulejkých bot, že musí mít správnou velikost, pevnou patu a dostatek místa pro prsty.

V poslední době se dosti razí i ve světě názor, že spíše je lepší mít lehčí botu, kde je noha hodně volná, aby se dobře aktivovaly svaly, které tvoří klenbu, popřípadě podporu nohy.
Karel Urbášek
Dětský ortoped

Na zdraví nohy se u dětí podepisuje také životní styl, některým nepomůže ani zdravotně nezávadná bota. "Spíše sedí u tabletů, počítačů a to je všechno špatně. Je spíše zapotřebí, aby se posilovala nožní svalovina, vazy, šlachy, které drží nožní klenby ve správném postavení," podotýká tajemnice obuvnické asociace Vlasta Mayerová.

Třetině dětí zdeformovaly boty nohu (zdroj: ČT24)