Šest lidí čelí obžalobě za podezřelé úvěry se škodou přes půl miliardy

Vrchní státní zastupitelství v Praze obžalovalo šest lidí v kauze poskytování podezřelých úvěrů od České exportní banky (ČEB) na projekty v Číně a Tunisku. Podle informací České televize měli způsobit škodu přes půl miliardy korun.

Šestice lidí čelí obžalobě za porušování povinnosti při správě cizího majetku, většina z nich také z porušování závazných pravidel hospodářského styku. Mezi obžalovanými jsou bývalí členové vedení banky.

Podle dozorujícího státního zástupce Zdeňka Matuly jde o obžalobu za údajně nezákonné poskytnutí úvěru ve výši 221,2 milionu korun na zakoupení podílů ve společnostech China East Investment Limited a Metropolis Holding China Limited. Na tomto skutku se podle policie podílelo celkem pět obžalovaných.

Obžalovaným hrozí 2 až 8 let

Šestého kriminalisté viní z neobezřetného poskytnutí úvěru 307,9 milionu korun na výstavbu rezidenčně obchodního komplexu v tuniském letovisku Hammamet. Pětici obviněných hrozí dva až osm let vězení, zbývajícímu pak až tři roky odnětí svobody.

Česká exportní banka
Zdroj: ČT24/Čeb.cz

Nejvyšší kontrolní úřad už v roce 2013 upozornil, že banka neoprávněně poskytla úvěry za víc než osm miliard korun. Ministerstvo financí proto loni nechalo hospodaření banky prověřit. Nelíbilo se mu mimo jiné množství nedobytných úvěrů ve výši skoro 16 miliard korun. 

Česká exportní banka je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu nepřímo vlastněná státem. Vznikla v roce 1995 a tvoří nedílnou součást systému státní proexportní politiky. Posláním ČEB je podporovat český vývoz a znalost České republiky ve světě, což má vést k podpoře celkové konkurenceschopnosti Česka.