Svědkovi proti Rittigovi navrhl žalobce pět let vězení

Pro klíčového svědka v kauze předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik, bývalého obchodního ředitele papírny Neograph Vladimíra Sittu mladšího, žádá státní zástupce trest pěti až šesti let vězení. Sitta je obžalován v kauze údajného tunelování Neographu. Spolu s ním stanul před soudem i jeho otec a také právník Martin Kohout. Oběma navrhl žalobce podmíněné tresty. Rozsudek vynese Městský soud v Praze v polovině září.

Státní zástupce František Partík, který vedení obžaloby v hlavním líčení převzal od Dagmar Máchové, tvrdí, že otec a syn Sittovi spolu s právníkem Kohoutem založili společnosti Avium Partners a Nanograph a v jejich prospěch vystavovali fiktivní faktury a využívali majetek či stroje Neographu. V něm byl Vladimír Sitta starší generálním ředitelem a Vladimír Sitta mladší obchodním ředitelem. „Inženýr Sitta (mladší) byl prokazatelně hlavním pachatelem trestné činnosti, měl z ní největší profit,“ řekl státní zástupce.

Obžalovaní ale vinu odmítají. Tvrdí, že je případ mstou lidí kolem Ivo Rittiga. Sitta mladší upozornil, že rodina firmu Neograph založila a pečovala o ni. „Společně s mým dědem něco vybudovali, aby jim to zločinecká skupina kolem pana Rittiga vzala,“ zastal se před soudem svého otce. Sittovi a Martin Kohout před soudem ostře kritizovali postup Dagmar Máchové, která Sittovi staršímu zajistila akcie Neographu a při hlasování na valné hromadě o většinu z nich přišel – z 50 procent akcií mu jich zůstalo sedm. Majoritní podíl ve společnosti získal Michael Broda, který je podle Vladimíra Sitty mladšího Rittigův známý. „Doktorka Máchová zásadním způsobem přispěla k tomu, že byla způsobena fatální újma mé rodině,“ dodal.

Ivo Rittig sám čelí obžalobě v případu předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik, ve kterém měly téct peníze z městské firmy právě prostřednictvím Neographu. Vladimír Sitta mladší figuruje v případu jako klíčový svědek. V roce 2010 totiž předal policii údajné důkazy o tom, že Neograph zasílal provizi 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro pražský dopravní podnik společnosti Cokeville Assets, přičemž peníze prý končily u Rittiga. Protikorupční nadační fond Sittu mladšího za jeho krok dekoroval Cenou za odvahu.

V kauze si vedle lobbisty a jeho právníků vyslechl obvinění i tehdejší spolumajitel Neographu Jan Janků, který v kauze údajného tunelování vystupuje jako svědek. Právě on podle Sittů za smlouvou s Cookeville Assets stál.