Pelikán: Strach z migrantů je absurdní a nesmírně zbabělý

Pelikán v Interview ČT24: Veřejnost je zbytečně znepokojená (zdroj: ČT24)

V případě potřeby by policii na hranicích mohlo posílit až 2600 vojáků, sdělil po jednání vlády ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Z důvodu migrace kabinet navýšil rozpočet ministerstva vnitra o 140 milionů korun. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (nestraník za ANO) v pořadu Interview ČT uvedl, že na stoupající počet uprchlíků je Česko připraveno. Varoval před hysterií.

O možnostech armády při ostraze hranic referoval při jednání vlády ministr obrany Stropnický. „Pokud by vláda rozhodla o nutnosti posílení policie při této činnosti, je armáda připravena k nasazení živé síly i technických průzkumných a pozorovacích prostředků,“ uvedl. Bez zásadního dopadu na plnění běžných armádních úkolů je podle něj armáda schopna vyčlenit až 1500 vojáků. „V případě dalších požadavků je armáda schopna poskytnout maximálně 2600 vojáků, což by ovšem znamenalo výrazný dopad na plánovaný výcvik a plnění některých mezinárodních závazků,“ dodal Stropnický.

Úkolem armády by v případě jejího nasazení bylo zajistit snížení průchodnosti hranice na území Česka. To by vojáci podle Stropnického zvládli v řádu dnů. „Musíme být připraveni, ta situace tady ale není. Pokud by byl proud silnější, tak by jej policie nepochybně zvládla. Nerad bych přispíval k jitření emocí,“ řekl v pořadu Události, komentáře

Stejné nebezpečí jako nekontrolovaná migrace je vyvolání strachu, neřízených emocí a prudkých reakcí obyvatelstva.
Martin Stropnický
ministr obrany
Stropnický: Armáda je připravena zasáhnout v rámci dnů (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes vládu požádal o navýšení rozpočtu svého úřadu o 140 milionů Kč. Ministři mimořádnou dotaci schválili. „Finance budou použity na posílení personální kapacity policie, ministerstva vnitra, včetně Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra a Správy uprchlických zařízení,“ sdělila mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová. „Jedná se tedy o mzdové, provozní a investiční náklady resortu vnitra pro letošní rok,“ vysvětlila.

Podle dřívějších informací by ministerstvo mohlo přijmout až 300 nových policistů a několik desítek úředníků. Chovanec nedávno vyjednal u ministra financí Andreje Babiše (ANO) navýšení rozpočtu vnitra na příští rok o zhruba tři miliardy korun. Přes miliardu půjde na řešení uprchlické krize, především na rozšiřování uprchlických táborů, u nichž se počítá se zvýšením kapacity o zhruba 1200 míst.

Zařízení pro zajištění cizinců v ČR
Zdroj: ČT24

Chovejme se k uprchlíkům slušně, vyzývá Pelikán

Ministr spravedlnosti uvedl, že opatření, které vláda činí, mají preventivní charakter. „Spíše se připravujeme na něco, co může nastat, než že bychom řešili akutní, obrovský problém. V současné době situaci zvládáme, všechno je v pořádku,“ ubezpečil Pelikán. Stoupající počet uprchlíků podle něj může i nadále pokračovat, vláda by především měla být lidem schopna lépe vysvětlit, že má situaci pod kontrolou a že se neděje „nic hrozného“.

Nechtěl bych, aby vznikala nějaká hysterie. Zneklidňují mě strašení ze strany různých podivných extremistických iniciativ. Uprchlíci jsou lidé, kteří prchají – nebývají to zrovna lidé, kteří by chtěli někomu ubližovat. Neměli bychom se jich bát a měli bychom se k nim chovat slušně. Bavíme se o stovkách lidí, naše země má desetimilionovou populaci. Je to kapička, která se rozpustí, aniž by si jí kdokoliv všimnul. Bát se takové kapičky mi přijde absurdní a nesmírně zbabělé.
Robert Pelikán