Klokánky se pomoci od státu nedočkají

Rozdílem dvou hlasů zamítla vláda mimořádnou dotaci pro Fond ohrožených dětí a jeho Klokánky. S návrhem pomoci zadluženému fondu přišel ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Sobotkův kabinet se finanční injekcí zabýval od začátku července už potřetí. Zadlužená centra péče o ohrožené děti se ocitla v krizové situaci a potřebovala by finanční výpomoc. Klokánky ale mimořádnou dotaci od vlády nedostanou.

Předsednictvo fondu teď bude hledat cesty jiné, aby mohli služby dál poskytovat, uvedl předseda fondu Jan Vaněk. „Myslím si, že Fond ohrožených dětí odvádí kvalitně svou práci, a je velká škoda, že ministerstvo práce a sociálních věcí, respektive celá vláda rozhodla o tom, že nedojde k mimořádné dotaci,“ řekl Vaněk.

„Tento postup byl od začátku velmi kontroverzní a velmi neférový vůči ostatním poskytovatelům sociálních služeb, kteří se celá léta chovají v souladu s pravidly,“ zdůvodnila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), proč s dotací nesouhlasila. „Není to jenom můj názor. Pro to, aby Fond ohrožených dětí dostal dotaci, bylo jenom sedm členů vlády,“ doplnila ministryně. Nutných bylo devět hlasů.

Vaněk ale v souvislosti s neférovostí upozorňuje, že potřeba dodatečných peněz je nejen u Klokánků, ale i u dalších. „Nerozumím tomu i vzhledem k tomu, že ministerstvo práce a sociálních věcí dofinancovává sociální služby ve výši sedm set dvacet milionů korun. Pokud by tedy měly platit stejné podmínky pro všechny, pak by ani tyto peníze neměly být vyplaceny, protože by na ně neměly mít nárok. Což si myslím, že není správné, že sociální služby jsou podfinancované,“ zmínil.

Vaněk: Z 28 Klokánků bude na konci roku 20 (zdroj: ČT24)

Fond začal splácet dluhy a zavírat některé Klokánky

Ministerstvo financí původně navrhovalo poskytnout mimořádnou dotaci 30 milionů korun. Záměr ale už tehdy narazil u ministryně Marksové (ČSSD). Poukazovala na dlouhodobě špatné hospodaření Fondu ohrožených dětí (FOD), který Klokánky provozuje. Organizace mezitím začala splácet své dluhy a zavádět úsporná opatření. Požadavek na dotaci se snížil na 20 milionů.

Fond dluží na sociálních odvodech, zdravotním pojištění, mzdách či u finančního úřadu. Členové FOD se v červnu rozhodli, že chtějí situaci řešit. Změnili stanovy i vedení. To teď jedná o splátkových kalendářích. Celkový dluh v polovině srpna činil 122 milionů korun, od června se ho podařilo snížit o pět milionů. Část dluhů by měl pokrýt i prodej tří Klokánků.

Uzavření a prodej budovy čeká na konci roku třeba Kolokánek na okraji Kroměříže. Do té doby se děti odstěhují a některým zaměstnancům vyprší smlouvy. Část dětí už přešla do druhého Klokánku v centru města v Kollárově ulici. Ten v provozu zůstane a péči o děti ze Zlínského kraje prý postačí.

Další Klokánek, který se bude prodávat, je v pražských Kbelích. Fond ohrožených dětí už na budovu má kupce – prodejem má získat asi 11 milionů korun. „Máme 12 dětí. Musíme řešit jejich situaci, kam ty děti půjdou, aby to pro ně bylo co nejmíň stresující,“ uvedla Jitka Tůmová Šatavová. Třetí prodávaný Klokánek je pak v Dubí u Teplic.

Fond by měl v druhém pololetí potřebovat zhruba sedmdesát milionů korun. Příjmy ze státních příspěvků na děti, výživné od rodičů, dotace ministerstva práce či úroky mají do prosince pokrýt zhruba padesát milionů. Aby se pak dostali z minusu, potřeboval by fond zmíněných dvacet milionů korun.

Události: Klokánky bez státní dotace (zdroj: ČT24)
Vydáno pod