Rozsáhlé podvody při poskytování půjček: Pětice mužů prý okradla 4500 lidí

Policie ukončila vyšetřování velmi rozsáhlých podvodů při poskytování půjček a obvinila pětici mužů z Pardubicka a Královéhradecka. Ti podle obvinění využívali bezvýchodnou situaci klientů, kteří se ocitli ve finanční nouzi a potřebovali půjčku. Podle policie tak poškodili 4500 lidí z celé republiky a způsobili celkovou škodu skoro 33 milionů. V případě prokázání viny jim hrozí až deset let vězení.

Ve smlouvě uzavřené mezi firmou a klienty byla uvedená i povinnost zřízení inkasního příkazu ve výši 4800 korun. Klient se také upsal k pokutám v případě, že uvede lživé údaje. Jenže na většině smluv lživé údaje byly, jelikož si klienti byli vědomi, že pokud napíší skutečnou výši příjmu, tak nemají šanci půjčku získat, dodala mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Obvinění si poté bez dalšího souhlasu a vědomí klientů stahovali z jejich účtu peníze, aniž by jim jakékoliv zprostředkování k půjčce zajistili.

Pětileté vyšetřování, 242 svazků spisu

Policie případ vyšetřovala od podzimu 2010 na základě informací od poškozených. Kriminalisté v květnu 2011 obvinili v této věci první tři muže, jeden z nich později zemřel při dopravní nehodě a trestní stíhání proti němu bylo zastaveno.

Později zahájil vyšetřovatel trestní stíhání dalších tří mužů a rozšiřovalo se i obvinění o další skutky. Spisový materiál má skoro 140 tisíc listů a je uložen ve 242 svazcích. Jeho sepisování trvalo skoro dva roky.