Až uschne a naprší... Bude konec prázdnin

Počasí, které lze označit jako normální, ukončí prázdniny plné extrémů. Česko zažilo nebývalé sucho, které vyvrcholilo v polovině srpna, na některých místech přitom začala docházet voda již o měsíc dříve. Vzápětí přišly deště, které by jindy nejspíše způsobily povodně. I když místy napršelo za tři dny i přes sto milimetrů, tedy více než je obvyklé za měsíc, koryta řek a potoků se sotva zaplnila.

Nejvíce vody za poslední tři dny spadlo v centrálním pásu Česka, který se táhne z jižní Moravy přes Českomoravskou vrchovinu, Polabí až do severozápadních Čech.
Michal Žák
meteorolog České televize

Počasí o letošních prázdninách dalo zapomenout na úsloví „až naprší a uschne“, neboť nejprve uschlo a teprve poté napršelo, a to tolik, že kdyby nebyly řeky prázdné, zasáhly by Česko povodně. Až závěr prázdnin bude takový, jaký bývá obvykle – předzvěst babího léta bez extrémních veder i bez prudkých dešťů.

Teploty na konci prázdnin
Zdroj: ČT24

Teploty budou ve zbývajícím prázdninovém týdnu a půl pozvolna stoupat od dvaceti ke třiceti stupňům Celsia, kterých by ale neměly dosáhnout. Na nebi se budou honit mraky, pršet z nich ale má zejména v pondělí a úterý, ojedinělé přeháňky mohou přijít také ve čtvrtek, v neděli a ve druhé polovině příštího týdne.

Napršelo i přes sto milimetrů

Ten, kdo by se nyní vrátil do Česka po několikatýdenním pobytu mimo Evropu, byl by patrně překvapen tím, že má země za sebou extrémně horké léto ukončené obzvláště vydatnými dešti. Meteorologové varovali před srážkovými úhrny až 60 milimetrů během tří dnů, tedy hodnotou, která obvykle naprší za měsíc či ještě delší období. Tak se také stalo. „Nejvíce vody za poslední tři dny spadlo v centrálním pásu Česka, který se táhne z jižní Moravy přes Českomoravskou vrchovinu, Polabí až do severozápadních Čech,“ upřesnil meteorolog ČT Michal Žák. Sucho nadále trvá pouze na několika místech ve Slezsku, kterým se deště zcela vyhnuly, a na Šumavě, která byla ráda za pět milimetrů srážek.

Kolik napršelo
Zdroj: ČT24

Na některých místech naopak ve skutečnosti spadlo ještě více, například v jihomoravské obci Bukovinka to bylo 111 milimetrů. Zatímco jindy by takové zprávy šly ruku v ruce se souhrnem škod, které spáchaly rozvodněné potoky a říčky, tentokrát se po dlouhodobém suchu koryta sotva zaplnila. V Bukovince mají lidé z vydatných dešťů radost, v obci již od července takřka nebyla voda. „Konečně po dlouhé době máme plné sudy a konve. Čekali jsme na to dlouhou dobu a máme čím zalévat,“ podotkla obyvatelka Bukovinky Vlasta Zlámalová. Pomohlo i to, že déšť nebyl přívalový. „Tím, že Bukovinka je v kopcovité části, tak voda stíhala krásně odtékat. Žádné škody nám nikde nenapáchala,“ poznamenal starosta Pavel Malík.

Sucho ještě úplně nepřešlo

Ani deště, které takřka neustaly tři dny, ale nedokáží zahladit vzpomínky na přestálé sucho. Je to patrné i z hydrologické mapy. Povodňový stupeň není na žádném místě, zato na řadě stanic zůstává tak malý průtok, že ho hydrologové hodnotí jako sucho. Je tomu tak například na Studené Vltavě v Černém Kříži, Otavě v Sušici či Malši v Římově, ale i na Moravské Dyji v Janově, Opavě v Karlovicích nebo na Olši v Českém Těšíně.