Čadek: Chovanec využívá policii jako soukromou bezpečnostní agenturu

Podnikatel Lukáš Čadek předal policii materiály o údajné korupci na ministerstvu vnitra. V případu by měl figurovat i šéf resortu Milan Chovanec (ČSSD). Ten veškerá obvinění odmítá. Čadek zatím nechce obsah dokumentů blíž komentovat. Chovancův spolustraník a předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) věří, že ministr jedná čestně, a přeje si, aby šlo o pseudokauzu.

Ministr vnitra podle Čadka zneužívá policii ve svůj prospěch. „On ví úplně o všem. Používá policii jako svoji soukromou bezpečnostní agenturu a za tím si stojím,“ řekl České televizi.

Čadek v minulosti spolupracoval s Českou poštou a dostal se s ní do sporu o 24 milionů korun. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Podle Nadačního fondu proti korupci Čadka následně oslovil člen středočeské ČSSD Kamil Choc a nabídl mu, že případ vyřeší za třímilionový úplatek.

Dva miliony korun údajně měla dostat sociální demokracie, milion přímo ministr vnitra Milan Chovanec. Ten už dříve podal v případu trestní oznámení. Stejně se zachovala Česká pošta. Věc nyní vyšetřuje policie. Kvůli kauze se ve čtvrtek po jednání vlády sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

Choc kvůli kauze požádal o přerušení členství v sociální demokracii. Ve čtvrtek má zasedat krajský výkonný výbor, kde bude celou situaci vysvětlovat. Případ vyšetřuje Útvar pro odhalování korupce a organizovaného zločinu.

Štěch: Věřím, že ministr Chovanec je v tomhle čestný

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) je vždy závažné, když je obviněna veřejně činná osoba, která pracuje s veřejnými prostředky. Přál by si ale, aby v případě České pošty a Milana Chovance šlo o pseudokauzu. „Dokud ale nerozhodnou kompetentní instituce, tak musíme počkat,“ řekl v Interview ČT24. Podotýká, že pseudokauza se v Česku vyrobí rychle. „Není vyjádření ministra, které by bylo nahrané nebo někde dosvědčené, že nějaké úkoly dával,“ zdůraznil.

Chovancovi věří, že se v tomto případě chová čestně. „Poznal jsem ho při jednáních, chce, aby vše bylo děláno transparentně, nechce anonymní dárce, i když by to nebylo v rozporu se zákonem. Divil bych se, kdyby někoho poslal v této době, kdy se často odposlouchává, nejenom oficiální instituce, ale odposlouchávají i různé soukromé agentury,“ prohlásil Štěch.

Štěch: Není nahrané nebo dosvědčené vyjádření ministra, že by zadal úkol (zdroj: ČT24)

Sám Štěch v minulosti narazil na osoby, které se schovávají za veřejně známé lidi, a říkají, že na ně mají kontakty nebo že jednají v jejich jménu. „Také se mi to stalo se známým případem Kohout, který tvrdil, že má ode mě podepsanou průkazku,“ doplnil Štěch. V jiných případech může jít o nekalou politickou soutěž. Setkal se i s výhružkou kvůli svému vyjádření. „Pak se objevily na internetu informace pod mým jménem, že půjčuju peníze. Nikdy jsem žádné nepůjčoval,“ zmínil. Nakonec se měla chystat také reportáž v soukromé televizi. Slušně jednající člověk to tak podle něj má v politice těžké.

Pozitivně každopádně vnímá rozhodnutí dalšího člena ČSSD, který je do kauzy zapleten, Kamila Choce, že přerušil členství v sociální demokracii. „Správně se zavedlo, že pokud je podezření, tak ať přeruší a odejde. Pokud se prokáže, že je to nařčení, že je nevinný, tak nic nestojí v cestě tomu, aby se vrátil,“ řekl. Kde je pravda, se ale musí nejprve došetřit.

Vydáno pod