Němeček slíbil spočítat, kolik může dát lékařům, ale přišel s prázdnou

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) přišel na jednání se soukromými lékaři bez čísel, která jim přitom v červnu slíbil. Mělo jít o kalkulaci, jak může stát upravit ohodnocení lékařských výkonů, aby do soukromých ambulancí šlo více peněz. Radost neudělal ministr ani představitelům zdravotnických odborů, s nimiž jednal vzápětí. Chtějí zvýšit platy o deset procent, podle ministra je ale reálná nanejvýš polovina.

Odbory chtějí, aby se platy ve zdravotnictví v příštím roce zvýšily o desetinu. Ministr Němeček bude mít z rozhodnutí vlády napřesrok k dispozici 1,8 miliardy ze zdravotního pojištění navíc, k tomu očekává, že ze statáního rozpočtu získá ještě dodatečné peníze – možná až 1,5 miliardy. Přesto míní, že na desetiprocentní růst platů mohou lékaři a další zdravotnický personál zapomenout. „Částka 1,8 miliardy umožňuje zhruba tříprocentní navýšení tarifů,“ uvedl Svatopluk Němeček s tím, že s očekávanými vyššími příjmy rozpočtu bude možné dosáhnout růstu o pět procent.

  • lékaři – základní plat: 32 450 Kč
  • lékaři – s přesčasy a službami: 62 735 Kč
  • sestry: 19 680 Kč

S takovým číslem ale není spokojen předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Upozornil, že se požadavku na desetiprocentní růst platů museli lékaři vzdát již loni a navíc čekali na zvýšení o dva měsíce déle než jiní státní zaměstnanci. Svatopluku Němečkovi však nesplnění svých požadavků Engel nezazlívá. „Chápeme, že jsme na ministerstvu vyčerpali finanční prostor. (…) Čili budeme muset jednat na místech, která nám dobrou cestu zavřela, to znamená s koaličními špičkami,“ řekl. Upřesnil, že se obrátí na premiéra Bohuslava Sobotku, aby schůzku s představiteli vládní koalice zajistil.

Soukromí lékaři chtějí také více, zatím nedostali ani propočet

Soukromí lékaři chtějí, aby jim stát také dal část z necelých dvou miliard korun, které v příštím roce půjdou do zdravotnictví. Ambulantní lékaři cítí, že stát spíše podporuje jejich kolegy v nemocnicích. Mluvčí Koalice soukromých lékařů a předseda Sdružení soukromých gynekologů Vladimír Dvořák upozornil, že ambulantní péče zaměstnává tisíce lékařů a sester, kteří nemohou být vyjmuti z platového navýšení. Ministr Němeček sice již na červnovém jednání s Koalicí soukromých lékařů slíbil, že bude hledat způsob, jak jim přidat, ale na další kolo přišel bez slíbených propočtů. „Výstupy zatím nemáme na stole, nemáme definitivní propočty. Shodli jsme se na tom, že v měsíci září, kdy už propočty budou, se nad čísly znovu sejdeme,“ uvedl. Zdržení zdůvodnil tím, že je doba dovolených.

Mluvčí Koalice soukromých lékařů Vladimír Dvořák šel na jednání s tím, že slíbený materiál od ministra očekává, ačkoli připustil, že zatím podklady nedostal. Po jednání byl však smířlivý: „Chápeme, že kalkulace zabere čas a je k tomu potřeba spolupráce plátců zdravotní péče. Věříme, že za tři nebo čtyři týdny budeme moudřejší,“ řekl mluvčí soukromých lékařů.

Koalice soukromých lékařů upozorňuje, že pokud se nezmění jejich financování, hrozí výrazná redukce sítě soukromých ambulancí. „Už jsme několikrát deklarovali, že je ohrožena kvalita a dostupnost ambulantní péče v ČR,“ varoval Vladimír Dvořák. To přitom Svatopluk Němeček nerozporoval. „Opakovaně jsem již vyjádřil, že medicínu nelze stavět jenom na jednom sektoru,“ zdůraznil.

Soukromí lékaři by chtěli, aby jim stát přidal prostřednictvím seznamu výkonů a přes režie, které odrážejí personální náklady. „Téma není navýšení peněz do soukromých ordinací, ale ohodnocení práce jakéhokoli lékaře – ať už je zaměstnanec, nebo samostatně pracující lékař, ať už je v lůžkovém zařízení, nebo ambulanci,“ míní Vladimír Dvořák.

Setkání ministra se zástupci Koalice soukromých lékařů budou pokračovat. Znovu se sejdou v září, kdy by měli konečně projednat návrh, který ministr přislíbil.