Plynaři versus kominíci. Lobují za povinné kontroly spotřebičů

Zástupci Českého sdružení pro technická zařízení usilují o zavedení povinných revizí plynových spotřebičů. Neúspěšně také napadli nařízení vlády, které ukládá kontroly komínů. Tvrdí, že povinné kontroly spalinových cest nejsou, na rozdíl od spotřebičů, nezbytné, a že odhalit závadu na komíně zvládne i plynař. Argumentují, že za většinou otrav oxidem uhelnatým je nečištěný spotřebič. Kominíci upozorňují, že servisní technici nemají potřebnou kvalifikaci.

Podle plynařů je v případě plynových kotlů kontrola spotřebiče i kouřovodu kominíkem zbytečnost, protože se nemá co vznítit. „Lidé si mají zajišťovat činnosti, které jsou pro ně životně důležité. U plynových spotřebičů to není čištění komína, ale čištění spotřebiče,“ tvrdí konzultant Českého sdružení pro technická zařízení Miroslav Burišin.

Kominík u plynového spotřebiče není životně důležitý, tvrdí plynaři

Kontrola komína je podle nařízení vlády z roku 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv povinná jednou ročně. Přijde na 1200 až 2500 korun. Servisní prohlídku kotlů a karem určuje pouze výrobce - většinou jednou ročně. Cena se pohybuje mezi 800 až 1200 korunami.

Reportáž: Plynaři apelují na povinné kontroly spotřebičů

Sdružení plynařů prohlašuje, že závadu na komíně odhalí i oni a v případě potřeby doporučí majiteli zavolat kominíka. Ti ale tvrdí, že je to příliš riskantní. „Existuje nebezpečí, že technik stav špatně posoudí. Revize komínů provádí vyučený kominík s minimálně pětiletou praxí,“ zdůraznil viceprezident Společenstva kominíků České republiky Zbigniew Adamus.

Pracovní skupina má navrhnout opatření ke snížení počtu otrav

I podle některých plynařů je role kominíka nenahraditelná. Technici se totiž zaměřují jen na tu část komína a přístroje, do které vidí. „Co se týče komínu, tak jako technik nezkontroluji spalinovou cestu,“ řekl servisní technik Michal Fux.

Sdružení plynařů už několikrát napadlo zákonnou povinnost kontrolovat komíny, a to u soudů i ve sněmovně. Zatím bez výsledku. Teď lobují za uzákonění povinné revize spotřebičů. Tématem se zabývá i ministerstvo průmyslu a obchodu. Zřídilo speciální pracovní skupinu, která má navrhnout kroky k snížení počtu otrav oxidem uhelnatým. Ročně kvůli tomu zemře asi 150 lidí.