Choc kvůli kauze kolem pošty přerušil členství v ČSSD

Kamil Choc požádal o přerušení členství v sociální demokracii. Jeden z aktérů v případu údajné korupce měl žádat po podnikateli Lukáši Čadkovi úplatek tři miliony korun za jeho vyřešení sporu s Českou poštou. Část peněz měl údajně dostat ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ministr, ČSSD i Česká pošta jakékoliv zapojení do případu odmítají.

„V současné situaci Kamil Choc sám požádal předsedu okresního výkonného výboru Praha-západ o přerušení svého členství v ČSSD. Tento čtvrtek bude zasedat krajský výkonný výbor, na jehož jednání je Kamil Choc pozván a podá vysvětlení celé situace,“ uvedla mluvčí ČSSD Eva Gregorová.

Zda by Choc mohl být ze strany i vyloučen, nechtěl hejtman a předseda středočeských sociálních demokratů Miloš Petera říci. „Já bych nepředjímal a počkal na ten čtvrtek,“ dodal. Choc se údajně při jednáních o úplatku zastřešil i jménem Petery. Hejtman to ale důrazně odsoudil: „Považuji to za nešťastné, protože s tou kauzou nemám nic společného. Je to vyjádření pana Choce.“ 

Tři miliony v hotovosti

Informace o údajné korupci při jednání s poštou zveřejnil minulý týden server Neovlivni.cz. Choc po podnikateli Čadkovi požadoval úplatek za vyřešení jeho sporu s Českou poštou o 24 milionů korun. Jde v něm o zakázku, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu.

Choc údajně po Čadkovi požadoval tři miliony v hotovosti, dva z nich měly prý jít ČSSD, další přímo ministru Chovancovi. Ten už dříve podal v případu trestní oznámení. Stejně se zachovala Česká pošta. Věc nyní vyšetřuje policie. Kvůli kauze se ve čtvrtek po jednání vlády sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

Celá kauza by podle některých informací mohla souviset s bezpečnostní agenturou ALKOM Security, která pro poštu hlídá budovy. O firmu se delší dobu zajímá policie. Pošta se rozhodla spolupráci ukončit a nyní běží výběrové řízení na nového dodavatele bezpečnostních služeb.

V pondělí Česká pošta obdržela od právníků ALKOM Security předžalobní výzvu, která obsahuje informace o údajném porušení smluvních podmínek ve spolupráci. „Česká pošta považuje tuto výzvu za neodůvodněný tlak v době, kdy probíhá veřejná zakázka na zajištění bezpečnostních služeb. Česká pošta si není vědoma žádného porušení smluvních vztahů a tuto předžalobní výzvu odmítá,“ sdělil mluvčí pošty Matyáš Vitík. Podle tiskové zprávy jde o další část systematické kampaně proti poště a ministerstvu vnitra.