Homosexuálové mohou adoptovat děti, ale ne svých partnerů

Už téměř rok čeká ve sněmovně na projednání novela zákona o registrovaném partnerství. Změnu, která by umožnila gayům a lesbám osvojit si dítě partnera nebo partnerky, zatím zákonodárci neprojednali ani v prvním čtení. V rodinách sezdaných gayů a lesbiček žije v Česku podle odhadů asi tisícovka dětí.

Dvouletý Jáchym a čtyřměsíční Prokop mají každý svou biologickou matku. Ty spolu už přes pět let žijí, rok v registrovaném partnerství. „Vzaly jsme se hlavně proto, abychom se mohly jmenovat stejně, aby se kluci mohli jmenovat stejně, abychom byli rodina," říká Šárka Gregorová.

V jejich okolí je jako rodinu přijímají, přesto by obě zákon, díky kterému by si každá mohla dítě své partnerky osvojit, uvítaly. „Kdyby se se mnou něco stalo, tak Terezka nemá automaticky právo na další výchovu Jáchyma," vysvětluje. „Všichni, kteří se zákonem nesouhlasí, vždycky oponují, že soudy by přece ke společnému životu přihlédly. Ale to nikdo neví,“ dodává. 

Události ČT: Adopce dětí homosexuálními páry (zdroj: ČT24)

Zákon byl do sněmovny předložen loni v září, nejméně rok se připravovala jeho podoba. Dosud se jím ale poslanci nezabývali. „Z jejich strany bývá většinou prodlení zdůvodňováno tak, že mají na práci mnohem důležitější věci,“ uvádí obvyklý argument zákonodárců advokát spolupracující s iniciativou PROUD Per Kalla.

Pod novelu se podepsalo dvacet šest poslanců téměř ze všech stran. Argument mají stejný. „Když mají v současné době homosexuální páry dítě, tak není do budoucna zajištěno, ať se to týká výživného, dědění, bytu,“ zdůvodňuje návrh jeho předkladatelka, poslankyně Radka Maxová (ANO).

Novela zákona by kromě zvýšení právní ochrany dětí registrovaných partnerů měla především změnit mnohými pro nelogičnost kritizovanou skutečnost, že nesezdaní homosexuálové o osvojení dětí usilovat mohou, zatímco gayové a lesbičky žijící v registrovaném partnerství nikoliv.

Pokud jde o vztahy k dětem, není registrované partnerství překážkou výkonu rodičovské zodpovědnosti vůči vlastnímu dítěti ani překážkou svěření jeho dítěte do jeho výchovy. Povinnost podílet se na výchově dítěte má i partner rodiče, pokud spolu žijí ve společné domácnosti, má také povinnosti pokud jde o ochranu vývoje a výchovy dítěte. Zákon o registrovaném partnerství tak již nyní výslovně předpokládá faktickou situaci, že partneři spolu vychovávají děti. Dokonce umožňuje, aby jednomu z partnerů bylo rozhodnutím soudu svěřeno do výchovy i „cizí“ dítě, pokud soud rozhodne, že u něj dítě nalezne vhodné výchovné prostředí, které mu rodiče dát nemohou nebo nechtějí. Uzavření registrovaného partnerství je však překážkou jakéhokoli osvojení dítěte registrovaným partnerem.
Důvodová zpráva novely zákona o registrovaném partnerství

Proti možnosti registrovaných partnerů osvojit si navzájem děti vystupuje řada poslanců, nejméně je novela přijatelná pro lidovce. „Já jsem přesvědčen, že je to naprosto škodlivé pro dítě. Dnes je hodně neplodných manželství, která si mohou osvojit dítě a vychovávat ho ve standardní rodině,“ myslí si senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). „Jediné, co se zlepší, je život dětí v duhových rodinách. Klasické rodiny se to nijak nedotkne,“ oponuje Tereza Gregorová.

Poslední příslib je, že by se poslanci novelou mohli začít zabývat v září. Očekává se vyhrocená diskuse. Je proto možné, že než novela začne platit, budou mít Prokop s Jáchymem dalšího sourozence, kterého jejich mámy plánují.