Česko zažilo poslední žhavý den. Přijdou bouřky, v pondělí i trvalejší déšť

Mimořádně horké a suché léto graduje s teplotami těsně pod čtyřicítkou. S naměřenými 35,7 stupni neodolal ani klementinský rekord z 50. let. Už v noci na sobotu má ale na české území od západu vstoupit studená fronta, která přinese nejprve bouřky a přeháňky – a po víkendu i kýžený trvalejší déšť.

O víkendu se začne ochlazovat, jinými slovy: vlna veder končí... ale ne všude. Zatímco na západě Čech bude v sobotu už asi o osm stupňů chladněji než dnes, na Moravě a ve Slezsku se teploty ještě dostanou vysoko nad tropickou třicítku.
Michal Žák
meteorolog ČT

„Ze 140 meteorologických stanic, měřících v síti ČHMÚ alespoň 30 let, byl pro dnešní den překonán teplotní rekord na 120 z nich,“ uvedl meteorolog Pavel Šimandl.

Nejtepleji bylo ve Středočeském kraji a vůbec nejvyšší teploty zaznamenali meteorologové v Husinci - Řeži u Prahy, kde se rtuť vyšplhala na 39 stupňů. Dnešní počasí pokořilo i nejvyšší teplotu naměřenou 14. srpna v pražském Klementinu; dosavadní rekord z roku 1952 udával 35,5 stupně, v pátek v 16. hodin se teplota vyšplhala ještě o dvě desetiny výš. 

Víkend ve znamení bouřek

Silná bouřka se ale objevila už vpodvečer na Šumpersku; lámala větve a vyvracela stromy. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se první intenzivní bouřky mohou objevit v noci na sobotu na západě republiky. Meteorologové proto vydali výstrahu pro Karlovarský a Plzeňský kraj, která platí od pátečního večera do sobotní třetí hodiny ranní. Ojediněle hrozí přívalový déšť, kroupy a silný vítr.

O slovo se bouřky znovu přihlásí během soboty, kdy by hromobití a přeháňky měly překrýt celou republiku. „Mohlo by při nich spadnout 30 až 40 milimetrů, ale jen lokálně. Přesně určit, kde se bouřky vyskytnou, je hodně obtížné – proto tuto předpověď očekávaného množství deště berme jako orientační,“ dodává meteorolog ČT Michal Žák.

S postupující studenou frontou se dají očekávat i výrazné teplotní rozdíly – od 25 stupňů na západě po 37 stupňů na Moravě a ve Slezsku. Právě pro tyto regiony platí až do zítřejšího večera výstraha varující před velmi vysokými teplotami.

Teplotní rozdíly o tomto víkendu mohou být až jedenáctistupňové
Zdroj: ČT24

Vydatný déšť? Snad v úterý

Teploty kolem třiceti stupňů na východě země mohou vydržet ještě v neděli, v Čechách se budou pohybovat kolem pětadvaceti. Bouřit má opět na celém území, a i v tomto případě může jít o bouřky intenzivní.

Déšť, na který čeká vyprahlá krajina už několik měsíců, se má objevit v pondělí, kdy doznívající bouřková činnost srazí teploměry na 22 až 26 stupňů. Zataženo má být také v úterý, meteorologové očekávají déšť na většině území – „místy trvalý a vydatný“. Napršet může až 50 litrů na metr čtvereční. Od středy by se měla obloha opět protrhávat, nejvyšší denní teploty ale už nepřesáhnou šestadvacet stupňů.

Předpokládaný objem srážek od neděle 16. do středy 19. srpna
Zdroj: ČT24

Jurečka přispěje policejním vrtulníkům – kvůli lesním požárům

Absolutní český rekord 40,4 stupně, který 20. srpna 2012 naměřili v Dobřichovicích, letos zatím odolal. Podle dřívějšího vyjádření meteorologů by letošní prázdniny přesto mohly být nejteplejší a nejsušší v historii měření.

Až dosud nadále platí celorepubliková meteorologická výstraha před požáry, ministr zemědělství Marian Jurečka dokonce kvůli velkému suchu zvýšil o 2,16 milionu příspěvek pro Leteckou službu Policie ČR, jejíž vrtulníky hlídkují, případně přímo hasí stávající lesní požáry.

Původně přitom ministerstvo počítalo s příspěvkem 1,3 milionu. Nejvíce lesů s rizikem požáru je na Šumavě, v Krkonoších, Jeseníkách, Orlických horách, na Vsetínsku, v Českém lese či v kladensko-rakovnické pánvi. Víc než 15 jednotek hasičů od dnešního odpoledne zaměstnával rozsáhlý požár lesa u Lipníku nad Bečvou na Přerovsku; večer se jim plameny podařilo dostat pod kontrolu, mimo jiné za pomoci vojenského vrtulníku.

Vysočinské obce si musely půjčit cisterny

Kritický nedostatek vody se podepisuje i na stavu studen. I přesto, že má už zítra pršet, potrvá ještě nějaký čas, než se znovu naplní. Podle odhadů vodohospodářů to může být i několik měsíců. Starostům tří vysočinských obcí – Chloumku, Bojanovic a Seši – tak nezbylo, než požádat o pomoc Správu státních hmotných rezerv.

Ta má možnost po dohodě s ministerstvem zemědělství obcím cisterny i vaky na vodu zapůjčit zdarma. „Kapacitu máme dostatečnou, ale musíme vždy vyhodnocovat, kolik můžeme dát na výpůjčku, a kolik si musíme nechat na další krizové situace,“ uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Vysočinským obcím vyschly studny, pomoci musely cisterny (zdroj: ČT24)