Česko na suchu: Bez vody jsou zahrady i řeky

Česko trápí sucho (zdroj: ČT24)

Většinu republiky trápí sucho. Scénář je všude stejný: spálená tráva, rozpraskaná zem a vyprahlé zahrady. Zahrádkáři mají starosti s uchráněním květin, vinaři se bojí o letošní úrodu a ztráty už počítají i v profesionálních zahradnictvích. Sucho se podepsalo také na vyschlých korytech řek, které mají minimální průtok vody. Mírné zlepšení teplot by mohlo přijít o víkendu.

Zahrádkáři zalévají, co to dá. Na to, aby své pozemky uchránili od horka, by však museli utratit za kubíky kohoutkové vody, a tak se do sudů snaží nachytat tu dešťovou. Marně, v některých oblastech nepršelo klidně 6 až 8 týdnů.

Vinaři počítají se sklizní nižší až o 30 procent

Podobné trápení zažívají také profesionálové. Třeba Sdružení lesních školkařů odepisuje listnaté keře s poškozenými listy. V období od dubna do července, které je pro rostliny a zemědělské plodiny nejdůležitější, letos napršelo nejmíň vody za padesát let. U kořenů v květináčích bývá až 60 stupňů.

Voda? Samá voda…

Žízeň mají české řeky i povodí. Stav sucha panuje na převážné většině z nich, výjimkou jsou jen úseky pod několika přehradami. Stále proto přibývají místa, kde se voda z řek a potoků nesmí volně používat. Nově vyhláška platí např. na Přerovsku.

Vyschlé koryto v Ústí nad Labem
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Jiří Fiřtík

Vodáci si v některých oblastech vůbec nezajezdí, tudíž vodácké kempy zejí prázdnotou. Minimum vody je na Sázavě a pramen Vltavy nedaleko šumavské Kvildy zcela vyschl. Uměle vytvořená studánka patří k turisticky nejlákavějším místům Šumavy, ale tentokrát není „nic k vidění“. Téměř vyschlo také koryto řeky v Ústí nad Labem. V Brně pro změnu zasedl krizový štáb povodí Moravy, který řešil situaci ve Zlínském kraji. 

Nejspíš zažíváme rekordní počasí

Podle meteorologů to vypadá na dosud nejteplejší prázdniny v historii Česka. Do loňska tohle prvenství držel rok 1992. Pokud ale vyjde předpověď na poslední dva týdny srpna, půjde o rekord. Přitom letošní horké vlny nejsou nijak extrémní - vede pořád rok 1994, kdy tropické teploty trvaly v Česku celých 20 dní, dřív ale zřídka přesáhly 35 stupňů. Částečná úleva by měla přijít o víkendu, kdy se čekají bouřky, nebo alespoň menší přeháňky.

Zasedání krizového štábu Povodí Moravy (zdroj: ČT24)