Každou minutu jedna "padající hvězda". Oblohu rozsvítí roj Perseid

V noci na čtvrtek vyvrcholí nejznámější meteorický roj Perseid. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní bude vidět průměrně 70 meteorů za hodinu. K pozorování budou ideální podmínky. Měsíc se totiž nachází jen den před novem. Znovu budou mít Perseidy takto příznivé podmínky až v roce 2018.

Astronomové pozorují meteorický roj v Bulharsku (12. srpen 2009)
Zdroj: ČTK/AP/Petar Petrov
  • „Světelný úkaz se jmenuje meteor, způsobuje ho meteoroid, který vlétá do atmosféry. Pokud by něco dopadlo na Zemi, říkáme tomu meteorit,“ vysvětluje pojmy Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.

Roj Perseid je aktivní zhruba od 17. července do 24. srpna. Z noci na čtvrtek ale dosáhne maxima. V době Perseid je možné pozorovat i jiné meteorické roje, Perseidy však patří mezi nejrychleji se pohybující meteory, a jsou proto snadno rozpoznatelné.

Meteory budou vylétat z místa na severovýchodním obzoru. Při pozorování je však lepší dívat se spíše na jih, podotýká Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.

Meteorický roj ve svém maximu zachytí i kamera umístěná na stratosférickém balonu, který vypustí hvězdárna ve Valaškém Meziříčí.

Jak vlastně vzniká světelná podívaná na obloze?

Jasné světelné čáry na obloze vznikají při průletu kometárního prachu vysokou rychlostí (kolem 59 km/s) do atmosféry. Částečky se třením o vzduch zahřívají, až vzplanou. Zářit začínají ve výšce zhruba 120 kilometrů nad Zemí, pohasínají o desítky kilometrů níže, v případě větších Perseid i méně než 80 kilometrů nad zemským povrchem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Historie pozorování Perseid sahá až k roku 36 n. l.

Meteorický roj dostal název podle souhvězdí Persea. Právě v tomto souhvězdí mají jeho meteory radiant. Tak se označuje místo, odkud vede dráha meteorů. Roj je tvořený prachovými částicemi z rozpadlé komety Swift-Tuttle. Tu objevili nezávisle na sobě američtí astronomové Lewis Swift (1820–1913) a Horace Parnel Tuttle (1837–1923) v červenci roku 1862.

Souvislost mezi meteorickým rojem a kometou Swift-Tuttle ale prokázal až astronom G. Schiaparell roku 1866. Perseidy se tak staly prvním meteorickým rojem, u kterého byla prokázaná existence mateřského tělesa a kometární původ. Meteorický roj Perseid patří k nejstarším a nejprozkoumanějším. První záznamy o jeho pozorování pocházejí z Číny okolo roku 36 n. l.

Pavel Suchan: Ideální podmínky budou i pro pozorování Mléčné dráhy (zdroj: ČT24)

Perseidy aneb Slzy svatého Vavřince

Perseidy se také někdy nazývají „Slzy svatého Vavřince“ podle světce, který byl 10. srpna roku 258 umučený údajně upečením za živa na roštu nad rozžhaveným uhlím. Lidé si tehdy všimli, že na obloze padají „zářivé slzy“. Odtud vzniklo pojmenování Slzy svatého Vavřince.

  • Svatý Vavřinec byl římskokatolický duchovní. Narodil se kolem roku 230 n. l. na území dnešního Španělska. Jeho přesné datum narození není známé. Po jmenování Sixta II. 30. srpna 257 v pořadí 24. papežem se stal Vavřinec správcem chrámové pokladny a jeho úkolem bylo starat se o chudé. Císař Valerián tehdy však Vavřince vyzval, aby mu veškeré bohatství církve odevzdal. Vavřinec jej místo toho rozdal chudým, za což jej císař nechal roku 258 n. l. umučit.