Česko nedočerpá z eurofondů „jen“ 50 miliard. Mohlo být i hůř

Česká republika letos podle nejnovějšího odhadu ministerstva pro místní rozvoj  nevyčerpá z evropských fondů až 50 miliard korun. Nový odhad je příznivější než ty minulé, ale jen s podmínkou, že se podaří vyřešit komplikace s posuzováním vlivu projektů na životní prostředí. Jinak podle ministryně Karly Šlechtové dál hrozí původní pesimistický scénář, podle něhož Česko přijde o víc. Ministři se budou po vládních prázdninách muset zabývat i tím, proč jejich resorty letos požádaly Brusel o méně peněz, než plánovaly.

Máme už poslední týdny a měsíce, abychom ze starého období něco vyčerpali. Role vlády je tu ještě v tom, že by měli uvolnit obavy, které mají jednotliví posuzovatelé, protože v jiných zemích EU je čerpání daleko příznivější, ve smyslu, že žadatelé nemají tolik byrokratických překážek.
Jiří Čunek
senátor

Stát zachraňuje evropské dotace nejrůznějšími způsoby, zatím dokázal využít 543 miliard, to je pouze 80 procent toho, co měl k dispozici, další desítky miliard v Bruselu stále leží ladem. Nejnovější odhad, kolik peněz tak letos ležet zůstane, je nižší než lednový.

Česká republika podle mého názoru udělala tu chybu, že rozdrobila své priority do desítek a stovek možných oblastí. Myslím si, že jsme se měli soustředit například na infrastrukturu.
Jan Skopeček
Ekonomický expert ODS

Podle ministerstva pro místní rozvoj zůstane nevyčerpaných maximálně 50 miliard, ale jen v případě, že vyjde přezkum velkých dopravních staveb z hlediska vlivu na životní prostředí. „Pokud nám Evropská komise schválí EIA u těchto velkých projektů, tak odhad 50 miliard trvá. Pokud ne, tak se opravdu můžeme dostat zpátky na 85 miliard, ne-li více,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

  • V období 2007 až 2013 mohlo Česko z Bruselu získat 26 miliard eur, tedy přibližně 703 miliard korun.

Problém je ale podle ministerstva pro místní rozvoj i oslabení koruny k euru. K dispozici je tak nakonec paradoxně víc peněz. A čerpání se musí zrychlit. Právě odsouvání výdajů ale podle resortu místního rozvoje čerpání dotací ohrožuje nejvíc. „Opět, stejně jako v loňském roce, se to ponechává na konec roku a já opravdu varuji a apeluji, aby se tak nenechávalo, protože Česká republika také nemusí protlačit všechny žádosti o platbu na Evropskou komisi,“ upozornila Šlechtová.

  • Česko za deset let členství v EU z evropských fondů získalo o 410,2 miliardy korun více, než zaplatilo. Do rozpočtu EU odvedlo v letech 2004 až 2014 celkem 387,3 miliardy korun a získalo 797,5 miliardy korun. Tyto peníze přispěly k vytvoření 134 tisíc pracovních míst, k vybudování či rekonstrukci téměř 3000 kilometrů silnic a železnic nebo třeba k regeneraci 42 tisíc bytů. Evropské dotace přispěly k posílení výzkumného a vývojového potenciálu ČR, podporu z Bruselu získalo například 48 vědeckovýzkumných center. Kromě toho se zmodernizovalo více než 1500 zemědělských hospodářství a nakoupilo několik tisíc zemědělských strojů.