Žena psala na Facebooku výmysly o imigrantech - žalobkyně případ odložila

Státní zástupkyně odložila případ ženy z Dačicka, které hrozilo stíhání kvůli tomu, že na Facebooku šířila poplašnou zprávu o imigrantech. Žena v polovině července zveřejnila smyšlený příspěvek o tom, že v Česku nedaleko rakouských hranic skupina arabských uprchlíků podřezala hospodářská zvířata a policie následně v místě zadržela 90 migrantů. Podle nynějšího rozhodnutí státní zástupkyně tím ale žena trestný čin nespáchala.

„Včera jsem tuto věc odložila s tím, že nejde o podezření z trestného činu," řekla ČT náměstkyně jindřichohradecké okresní státní zástupkyně Yvetta Švecová s tím, že své rozhodnutí nechce dál komentovat.

Případ se řešil v režimu zkráceného řízení. Policie sdělila ženě podezření z přečinu šíření poplašné zprávy koncem července a následně případ předala státnímu zastupitelství. Ženě hrozil v případě uznání viny až dvouletý trest vězení.

Žena podle policie uveřejnila 16. července na Facebooku nepravdivou zprávu o tom, že v Lidéřovicích na Jindřichohradecku skupina arabských uprchlíků drobnému zemědělci bezdůvodně podřezala veškerá hospodářská zvířata. Přežít měl pouze kůň, který byl bezpečně zavřený. Žena navíc uvedla, že po policejní akci s termovizí bylo deset lidí pochytáno a dalších asi 80 bylo dopadeno v okolí Starého Města pod Landštejnem, kde údajně zabrali obydlený dům.

Na příspěvky upozornil policii jeden z občanů. Na policii se zároveň kvůli informacím obracela i řada novinářů. Z reakcí na sociálních sítích a diskusních fórech vyplynulo, že mnoho lidí bralo zprávu jako pravdivou.