Vláda je rok a půl u kormidla. Některé zákony nestíháme, přiznali ministři

Po roce a půl vlády premiéra Bohuslava Sobotky se koalice může prezentovat zvýšením investic, ekonomickým růstem a relativní stabilitou. Někteří členové kabinetu ale také přiznávají, že některé předlohy zákonů v nabitém plánu nestíhají připravit. Přitom jsou mezi nimi i některé klíčové novely, které se koalice zavázala přijmout. S časovými prodlevami se potýkají téměř na všech ministerstvech, důvody se ale různí.

„Jsou to procesní kodexy, trestní řád a občanský soudní řád. Ale v těchto případech jsem byl skeptický už od počátku,“ má jasno šéf resortu spravedlnosti Robert Pelikán (nestr. za ANO) o tom, co ve svém funkčním období nestihne. Jeho úřad přitom stále tvoří reformu státních zastupitelství, jejíž finální podobu údajně protahují dlouhá vyjednávání s odborníky a poslanci.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) zase mezi časově náročné zákony, co se dokončení týče, počítá třeba zákon o zálohovaném výživném, který se podle svých slov snaží prosadit. „Ale vzhledem k nedohodě s koaličními partnery se to trochu zdrželo,“ konstatuje ministryně. Ministerstvu kultury se zas prodlužuje návrh knihovního zákona nebo norma upravující rozhlasové a televizní vysílání.

Skluz nabrala i CHKO Brdy

Ministerstvo životního prostředí pod taktovkou Richarda Brabce (ANO) odsunulo na konec srpna přípravu vyhlášení chráněné krajinné oblasti Brdy. A návrh nové verze vodního zákona chystá pro vládu až na prosinec. Resortu průmyslu a obchodu chybí z osmi úkolů dva - třeba směrnice EU o snížení nákladů při budování vysokorychlostního internetu nebo norma o mírovém využívání jaderné energie. 

Ministerstvo životního prostředí hlásí čtyři resty (zdroj: ČT24)

Někteří ministři konkrétní resty svých úřadů raději nepřiznali a zůstali u obecných frází. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) pouze konstatoval, že ministerstvo samozřejmě nedokáže všechno vyřešit ze dne na den, protože některé věci jsou podle Jurečky „dlouhodobějšího charakteru“. Vicepremiér a správce státní kasy Andrej Babiš (ANO) si zase stěžuje na byrokracii, dlouhý legislativní proces nebo neschopnost rozhodovat.

Pro opozici jsou prodlevy v zákonech vítanou příležitostí ke kritice

Pomalá příprava některých norem je voda na opoziční mlýn, prodlevy v legislativním procesu se nezřídka dostávají i na pořad pravidelných interpelací v Poslanecké sněmovně. Helena Langšádlová nejvíce vytýká ministerstvu práce a sociálních věcí, že neřeší sociální bydlení. Předseda komunistů Vojtěch Filip vidí rezervy v branné legislativě a za problematické označuje „působení na ministerstvu kultury“.

I přesto, že vláda několik zákonů nestihla připravit ve stanoveném termínu, jiné naopak vznikly nad plánovaný rámec. Jde třeba o normy vymezující ochranu spotřebitele, regulaci reklamy nebo zákon o ochraně památkového fondu.

Vydáno pod