Vyrovnání se soudci je téměř u konce. Zbývají ti, kdo nepřistoupili na dohodu

UDÁLOSTI: Stát se vyrovnal s většinou soudců (zdroj: ČT24)

Většina soudců měla v posledních měsících vyšší platy. Stát jim podle dohody o dorovnání platů rozdal 1,1 miliardy korun. K dohodě se připojila drtivá většina soudců, kteří po loňském rozhodnutí Nejvyššího soudu chtěli nahradit chybně stanovené platy z minulosti. Zhruba dvě procenta soudců ale dohodu odmítla a se státem se soudí.

  • podepsalo 98 % soudců a státních zástupců
  • stát vyplatil 1,1 mld Kč

V prvním letošním čtvrtletí se vyhrotily vztahy mezi ministerstvem spravedlnosti a soudci. Na 3000 soudců a 1200 státních zástupců žádaly, aby jim stát v souladu s verdiktem Nejvyššího soudu doplatil miliardy, o které v minulosti přišli kvůli špatně stanoveným tarifům. Spor téměř skončil kompromisem, podle kterého se soudci velké části původního pětimiliardového nároku vzdali a stát jim celkem vyplatil 1,1 miliardy korun. Například okresní soudce s osmáctiletou praxí obdržel doplatek 190 tisíc, soudce krajského soudu se stejnou praxí potom 215 tisíc.

Malé skupině se ale návrh tehdejší ministryně Válkové nelíbil. „Podle informací, které ministerstvu spravedlnosti poskytly jednotlivé soudy, se necelá dvě procenta soudců a státních zástupců v tuto chvíli soudí,“ upřesnila mluvčí ministesrtva Tereza Schejbalová.

Proti dohodě se postavila hrstka soudců i opozice

  • + 2 %
  • soudci: +2300 Kč
  • státní zástupci: +2000 Kč
  •     zdroj: ministerstvo spravedlnosti

Mezi soudci, kteří na dohodu nepřistoupili, je například českobudějovický krajský soudce Petr Černý. Ten je přesvědčen, že mu zákon na dohodu přistoupit neumožňuje. „Podle zákoníku práce není možné platně se vzdát svých platových nároků, které vznikly v minulosti,“ ozřejmil svůj pohled.

Proti dohodě v minulosti protestovali také opoziční politici, ovšem z opačných důvodů – Petr Fiala (ODS) i Vojtěch Filip (KSČM) shodně hovořili o selhání vlády a nevhodném vyplácení peněz.


I ti soudci, kteří na dohodu nepřistoupili, již mají jistotu, že číslo na jejich výplatních páskách bude růst i nadále. V příštím roce dostanou dvě procenta navíc, průměrný plat soudce přesahující sto tisíc korun tak vzroste zhruba o 2300 korun, státní zástupci si v průměru polepší o dva tisíce.