Tajné služby čeká přísnější dohled. Kontrolovat je mají i soudci

Zpravodajské služby v Česku by nově kromě sněmovny měla kontrolovat i speciální skupina složená ze současných nebo bývalých soudců. Měla by mít pět členů a volili by ji na návrh vlády poslanci. Parlamentní kontrola by se zase měla nově týkat také Úřadu pro zahraniční styky a informace. Nový kontrolní mechanismus představil šéfům jednotlivých sněmovních klubů premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přísnější dohled souvisí s novelou, která rozšiřuje pravomoci tajných služeb. Poslanci ji budou schvalovat příští středu.

Česko má tři zpravodajské služby. Sněmovní komise nyní kontrolují činnost Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství. Nová úprava tuto praxi „v zásadě převezme“. Nově se ale zavede sněmovní kontrola také pro Úřad pro zahraniční styky a informace.

Činnost zpravodajských služeb pak bude prověřovat i pětičlenný orgán, který by na pětileté období volila na návrh kabinetu sněmovna. Jeho členové by se vybírali z řad nynějších nebo bývalých soudců vyšších obecných soudů nebo někdejších ústavních soudců. „Budou sloužit jako určitá forma přísnější kontroly zpravodajských služeb. Mohli by vstupovat i do živých svazků, které vedou zpravodajské služby,“ uvedl Sobotka.

Soudcovská unie v tuto chvíli s návrhem principiálně problém nemá. Výtky ale souvisí s nominacemi těch, kdo by kontrolu mohli dělat. Podle prezidentky unie by ve skupině dohlížející na tajné služby měli působit pouze bývalí soudci. „Kdyby soudce působil jako součást kontrolního mechanismu zákonodárné moci, tak dochází k nějakému prolínání. Soudce nesmí působit jako rozhodce nebo jakýkoliv zprostředkovatel řešení právního sporu,“ řekla České televizi prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Novela otevírá tajným službám daňové i bankovní tajemství

Posílení kontroly žádali poslanci napříč politickým spektrem. Vše kvůli novele, která rozšiřuje pravomoci tajných služeb. Prolomí například daňové tajemství a zpravodajci budou moci žádat také informace od telekomunikačních operátorů. Zruší se rovněž omezení u údajů chráněných bankovním tajemstvím.

Podle předkládací zprávy má novela pomoci získávat informace například o lidech ze struktur organizovaného zločinu a o praní špinavých peněz. Cílem je také zlepšit podmínky pro odhalování korupce, snah o ovlivňování chodu státních a polostátních institucí nebo finanční podpory terorismu v zahraničí. Očekává se, že poslanci normu schválí poměrně hladce.