Léto v Česku - tropická noc, zlomené rekordy, smog a hrozba bouřek

Vlna veder pokračuje. Sedm meteorologických stanic naměřilo tropickou noc, kdy teplota neklesla pod dvacet stupňů, tři kraje vyhlásily smogovou situaci, na polovině Česka padaly během sobotního odpoledne teplotní rekordy. Horka mají kulminovat v pondělí, kdy může rtuť teploměrů vystoupat až k osmatřiceti stupňům. Před silnými bouřkami, jež mají tropy přerušit, ale meteorologové varují západní Čechy už dnes.

„Podle dostupných údajů byla nejteplejší noc naměřena v Praze-Klementinu s minimální noční teplotou 21,5 stupně, Přimda naměřila noční minimum 21,3 stupně, Seč 21 stupňů, Dyleň 20,8 stupně a na stanicích Skuteč, Praha-Libuš a Nová Ves v Horách bylo naměřeno minimum 20,1 stupně,“ sdělil už ráno meteorolog Pavel Jůza. Na dalších 11 meteorologických stanicích bylo noční minimum mezi 19 a 20 stupni.

Potvrzuje tak slova meteoroložky České televize Marie Odstrčilové, podle které jsou nejrozpálenějšími oblastmi Česka střední a západní Čechy: „Teploty zde v pátek překročily čtyřiatřicet stupňů Celsia, vůbec nejtepleji bylo v Neumětelích a v Doksanech a v Plzni v Bolevci a v Praze na Karlově.“

Během prvního dne prodlouženého víkendu potom padly teplotní rekordy na polovině meteorologických stanic. Nejtepleji bylo opět v Doksanech na Litoměřicku, a to 36,5 stupně Celsia. Český hydrometeorologický ústav také vydal před silnými bouřkami výstrahu, platí pro Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj od dnešních 15:00 do nedělních 23:00. „Ojediněle se mohou vytvářet zejména v horských oblastech, s přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu,“ sdělili meteorologové. Ochlazení přinesou ale jen přechodně. „Zítra bude ještě tepleji, mělo by být 32 až 36 stupňů Celsia, obloha bude pořád jasná až skoro jasná,“ dodává Odstrčilová.

Maximální teploty ve státní svátky
Zdroj: ČT24

Znatelnější ochlazení až v druhé polovině týdne

Vrchol tropických dní, tedy těch s teplotou nad třicet stupňů, má přijít v pondělí, kdy se dá na jižní Moravě během dne očekávat až osmatřicetistupňové teplo. V pondělí by se také měly na většině území objevit přeháňky či bouřky, studenou frontu ale ještě nepřinesou, teploty srazí o jednotky a díky tropickému vzduchu by mělo být i v úterý na většině míst Česka jedna- až pětatřicet stupňů. „Ve středu se od západu definitivně začnou teploty zmírňovat, mělo by být 26-30 stupňů, v dalších dnech budou teploty mezi 18 a 24 stupni,“ doplňuje meteoroložka Odstrčilová.

Teplotně nadprůměrný ve srovnání s hodnotami předchozích let by měl být podle dlouhodobé předpovědi celý červenec. „Déletrvající ochlazení by mělo přijít až na konci července,“ oznámili pracovníci ČHMÚ ve svém dlouhodobém, měsíčním výhledu. Nejvyšší hranice denních teplot se zřejmě bude držet těsně pod třicítkou a teplotní minima v noci asi neklesnou pod deset stupňů.

Zároveň bude i po příští čtyři týdny s velkou pravděpodobností stále sucho, a to i navzdory bouřkám. „Až do konce července se očekává méně srážek, než obvykle v tomto období spadne. Deficit srážek, který je na území České republiky od začátku roku, se tak bude i nadále prohlubovat,“ sdělili meteorologové.

Měsíční výhled ČHMÚ
Zdroj: ČT24

Smogová situace, zákaz rozdělávání ohňů

Meteorologové už ve čtvrtek vydali výstrahu před vysokými teplotami a vyšším nebezpečím požárů. Jihomoravský a Pardubický kraj také vyhlásily až do odvolání zákaz rozdělávání ohňů. „Hasiči doporučují oheň ve volné přírodě vůbec nerozdělávat a dávat si dobrý pozor při manipulaci s jakýmkoliv otevřeným zdrojem ohně, to znamená i s cigaretou, zapalovačem nebo sirkou. I malá jiskra, která zapadne do suché trávy nebo jehličí, může způsobit požár,“ uvádí mluvčí centrály Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Záchranáři zaznamenali nárůst kolapsů a souběžně s tím apelují na zvýšenou pozornost u vody - jen včera se utopili dva lidé; mladá žena se utopila v jezeru u Dřís u Prahy, starší muž utonul v Orlické přehradě na Příbramsku.

Ve Středočeském a Ústeckém kraji byla dnes odpoledne vyhlášena smogová situace. Vpodvečer ji meteorologové vyhlásili i v Praze. Příčinou je vysoká koncentrace přízemního ozonu v ovzduší, která může ztížit dýchání u starších a nemocných lidí nebo u dětí. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ozonu večer ubývá, ale v neděli se bude podle meteorologů situace opakovat. V atmosféře je naopak ozonu výrazně podprůměrné množství, a proto UV index bude zítra na sedmém stupni. To znamená, že už po asi 20 minutách se nechráněná kůže může spálit.