Horká půda pro české turisty? Jihovýchod Turecka i egyptský Sinaj

Čeští turisté by neměli samostatně navštěvovat egyptský Sinaj, důrazně se nedoporučuje mířit na jihozápad tuniského vnitrozemí ani na jihovýchod Turecka. V souvislosti s bezpečností během turistické sezony to uvádí ministerstvo zahraničních věcí.

Úvahy o bezpečí českých turistů v zahraničí otevřel případ vraždy dvou mladých Čechů, ke které došlo v pátek v národním parku Thethi na severu Albánie. Podle oslovených cestovatelů se ovšem ani tak jihobalkánská země nedá považovat za nebezpečný stát a obdobně hovoří i ministerstvo zahraničních věcí. „V tuto chvíli nebudeme vydávat doporučení českým turistům, protože to vnímáme jako vraždu - ojedinělý čin - nikoliv jako teroristický útok,“ prohlásila mluvčí úřadu Michaela Lagronová.

Riskantních míst pro české turisty je ale jinak celá řada a týkají se i středomořských zemí, jež bývají častým cílem letních dovolených. Černínský palác proto všem individuálním cestovatelům doporučuje preventivní registraci v dobrovolné databázi Drozd a vedle toho se začátkem letní sezony vydávají i další turistická doporučení.

Události ČT: Vražda českého turistického páru v Albánii (zdroj: ČT24)

TUNISKO:

Minulý týden došlo na pláži v tuniském letovisku Sousse k útoku islamistického radikála, při kterém zemřelo osmatřicet zahraničních turistů. Nejkrvavější teroristický čin v dějinách Tuniska vedl prezidenta země Kaída Sibsího k vyhlášení stavu ohrožení. České ministerstvo zahraničí v bezprostřední reakci na útok vydalo doporučení, ve kterém turistům radí dodržovat maximální obezřetnost.

„Turisté, kteří jedou do Tuniska, nebo už tam jsou, by se měli pohybovat pouze v turistických oblastech, které jsou v tuto chvíli více střeženy místní policií, neměli by chodit na zalidněné plochy, jako jsou tržiště, neměli by jezdit do hor a neměli by se zdržovat poblíž alžírsko-libyjské hranice,“ uvedla pro Události ČT mluvčí ministerstva Lagronová. Destabilizovaná Libye, ve které vládnou dva kabinety, o moc bojují znepřátelené milice i výsadky Islámského státu, představuje největší hrozbu i pro tuniskou národní bezpečnost.

Útok z letoviska Sousse na kraji hlavní turistické sezony se také již nepříznivě promítl do zájmu o tuto středomořskou destinaci. Do Tuniska za mořem ročně létalo sto tisíc Čechů, po útoku ale začaly cestovní kanceláře hlásit výrazný propad poptávky; jako náhrada slouží zejména Španělsko, protože další středomořské lokality – Itálie a Řecko – média už několik týdnů spíš než s dovolenou spojují s tisícovkami uprchlíků z Blízkého východu a subsaharské Afriky.

TURECKO:

Boje na Blízkém východě a rozvrat Sýrie a Iráku se promítají také do doporučení všem cestovatelům, kteří míří v létě do Turecka. Vedle tradičních doporučení nefotografovat vojenské objekty ministerstvo zahraničí turistům radí, aby byli opatrní, vyhýbali se místům s velkou koncentrací lidí a cestovali jen přes den a organizovaně.

Na jihovýchod země – do oblasti jezera Van a regionů při hranicích se Sýrií a Irákem – by Češi neměli jezdit vůbec, Černínský palác varuje před možnými „bezpečnostními incidenty“. Zároveň uklidňuje všechny, kteří míří ke Středozemnímu moři, že „bezpečnostní situace na jižním pobřeží Turecka - a to ve všech turistických oblastech, jak na Turecké riviéře, tak na Egejské riviéře či v oblasti Bodrumu - je klidná a bezpečná.“

EGYPT:

Po nestabilitě vyvolané arabským jarem, pádem Mubaraka a krátkodobým růstem moci Muslimského bratrstva se s nástupem prezidenta Sísího bezpečnostní situace v Egyptě zklidnila. V souvislosti s resorty u Rudého moře a na jihu Sinajského poloostrova (Hurghada, Marsa Alam či Šarm aš-Šajch) to potvrzuje i ministerstvo zahraničí.

Individuální cestování po Sinaji ale úřad nedoporučuje a i v případě organizované turistiky radí: neopouštějte turistické resorty a odpusťte si fakultativní výlety. „Ministerstvo zahraničních věcí dále výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova, a to včetně turistického letoviska Taba,“ uvádí. V celém Egyptě je třeba nadále dbát zvýšené opatrnosti, respektovat pokyny egyptských bezpečnostních složek a zcela se vyhýbat jakýmkoliv veřejným shromážděním.

Kompletní přehled turistických doporučení, i pro méně vyhledávané lokality, nabízí web ministerstva zahraničních věcí.