Lékárny chtějí očkovat proti chřipce, v zahraničí mají úspěch

Lidé by se mohli nechat naočkovat proti chřipce přímo v lékárně. Uvádí to Bílá kniha, ve které Evropské lékárnické fórum definovalo novou roli lékáren v oblasti veřejného zdraví. Očkování mohou nyní provádět lékárníci v sedmi zemích světa, včetně tří evropských států Portugalska, Irska a Velké Británie. Podle studií mají lidé o službu zájem a proočkovanost v těchto zemích trvale stoupá.

Možnost očkování přímo v lékárně umožňuje lidem, aby si vybrali místo a dobu, která jim vyhovuje. Služba je proto podle Evropského lékárnického fóra (ELF) velmi vyhledávaná. Ve studiích provedených ve Velké Británii a Irsku uvedlo až 23 procent lidí očkovaných v lékárně, že pokud by tato služba nebyla dostupná, očkovat by se nenechali.

ELF proto vyzvalo národní vlády a zdravotní pojišťovny, aby očkování v lékárnách také umožnily. Výzva směřuje zejména k Francii, Španělsku, Itálii, Německu, Česku, Nizozemsku, Turecku a Švýcarsku.

Očkování v lékárnách je pohodlnější

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba připouští, že na první pohled nemusí být lékařskou veřejností přijímané, že by očkování patřilo i do lékáren. „Nicméně ve všech zemích, kde se postupně lékárníci proškolili a začali očkovat proti chřipce nebo klíšťové encefalitidě, samozřejmě rázem stoupla proočkovanost,“ řekl České televizi.

Chudoba: Vakcíny v lékárnách zvyšují proočkovanost populace (zdroj: ČT24)

Chřipka je onemocnění, které podle Chudoby na první pohled vypadá jako banální. U seniorů, dětí nebo lidí s vážnějším chronickým onemocněním ale může být i smrtelné. „Světová zdravotnická organizace proto velmi usiluje o to, aby ve vyspělých zemích, a nejen tam došlo ke zvýšení proočkovanosti populace,“ dodal.

Ambulancím lékárny pacienty neberou

Ideální proočkovanost je podle Světové zdravotnické organizace třicet procent. V České republice jde ale dlouhodobě jen o jednotky procent a číslo se nedaří zvyšovat. „Jako lékárníci v tuto chvíli nabízíme ministerstvu pomoc, že bychom po vyškolení ve vybraných lékárnách k tomu byli připraveni,“ uvedl Chudoba. Zkušenosti navíc ukazují, že při očkování v lékárnách neklesá počet lidí, kteří se nechají očkovat v ambulancích či očkovacích centrech. 

V lékárnách by lidé mohli také podstupovat různá screeningová vyšetření, dozvědět se o prevenci nemocí, možnostech samoléčby a správném užívání léků. Podel Chudoby už nyní lékárny některé screeningové služby poskytují. Snaží se například vyhledávat pacienty, kteří mají vysoký krevní tlak nebo cukrovku, ale nevědí o tom.