Škody po ničivých bouřkách dosahují 70 milionů - a číslo bude ještě vyšší

Postižené obce se pomalu vzpamatovávají ze série ničivých bouřek, které se přes Česko přehnaly v noci na středu. Pojišťovny už evidují škody za desítky milionů korun, číslo se ale ještě bude zvyšovat, protože lidé další události teprve hlásí. Na řadě míst mezitím pokročili s úklidem popadaných stromů nebo se pustili do oprav poničených střech. Podle společnosti ČEZ trvá kalamitní stav ve třech okresech: Šumperk, Ústí nad Orlicí a Karviná.

Od noci na středu se bez proudu v Česku ocitly tisíce domácností. ČEZ po bouři registroval kolem 70 poruch na vedeních vysokého napětí. Ty už se ale podařilo odstranit – ve čtvrtek dopoledne byl rovněž odvolán kalamitní stav v okresech Ostrava a Jeseník.  

ČT oslovila tři pojišťovny: Kooperativu, Českou Pojišťovnu a Uniqu – ty zatím evidují 1600 pojistných událostí za skoro 70 milionů korun. Nejčastěji je způsobilo krupobití, padající stromy nebo vichřice – největší škody registrují pojišťovny na západě Čech, Chomutovsku nebo Orlickoústecku.     

Poškození majetku by měli lidi pojišťovně nahlásit co nejdříve. Můžou na webu buď vyplnit on-line formulář, zavolat nebo poslat oznámení na pobočku. A taky všechno pečlivě zdokumentovat. „Zkusit vyfotit – pokud možno s datem – co se stalo, aby byla zřejmá příčina. Pokud byly v místě kroupy, tak třeba vyfotit průměr krup a samozřejmě rozsah poškození,“ vysvětluje technik likvidace David Zeman.   

Škody způsobil silný vítr, kroupy nebo padající stromy (zdroj: ČT24)

S odstraněním poškozených věcí, případně jejich celkovou opravou, by měli lidi počkat, dokud nedostanou pokyn od pojišťovny. Zároveň by se ale měli snažit předejít vzniku dalších škod. „Provést nějaké provizorní zakrytí např. plachtami, aby do domu nezatékalo,“ dodává David Zeman.

Vydáno pod