Ministr uklidňuje pacienty, zdravotní pomůcky nezdraží

Pacienti se podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) nemusí bát zdražování zdravotnického materiálu a pomůcek. Resort plánuje změny systému úhrad, což by mělo ročně ušetřit čtyři až šest miliard korun. Někteří pacienti ale podle Lidových novin vidí za změnami hrozbu zvýšení jejich nákladů. Němeček ale předpokládá, že bude až několik tisíc plně hrazených prostředků pro různé typy onemocnění.

„Každý pacient bude mít podle typu svého onemocnění garantováno, že ten prostředek bude bez doplatku. To teď není, takže pro pacienty to bude výhoda,“ řekl České televizi ministr. Úspory podle něj nebudou na úhradách pacientů, ale na ziscích firem.

Příslušnou novelu by mohla projednat vláda koncem září. Už teď je ale jasné, že diskuse nebude snadná. Plán totiž kritizuje i asociace dodavatelů zdravotnických prostředků CzechMed. Pacienti podle ní buď ztratí možnost výběru zdravotnických prostředků, nebo se jim jejich koupě prodraží.

„Jestli bude definovaný nějaký základní typ, který bude mít plnou úhradu, a všechny ostatní už budou a priori s doplatkem, tak pokud si budu chtít dopřát jiný prostředek nebo ten, na který jsme zvyklý, automaticky budu muset doplácet,“ upozorňuje prezident CzechMed Miroslav Palát.

Němeček: Pacient bude mít garantovaný prostředek bez doplatku (zdroj: ČT24)