Hučení v uších? Hlasitá hudba má své následky

Miliardě mladých lidí hrozí do budoucna poškození, nebo dokonce ztráta sluchu, varovala Světová zdravotnická organizace. Lidé si ho ničí především hlasitou hudbou. Ve Velké Británii už kvůli tomu spustili preventivní kampaň. I v Česku je nebezpečně vysoké hladině hluku vystaven každý druhý člověk mezi dvanácti a pětatřiceti lety.

Události ČT: Sluch, nebo hluchota? Polovina mladých v ohrožení (zdroj: ČT24)

Hlasitý poslech hudby způsobuje poruchy sluchu, kvůli kterým se lidé musejí obracet na lékaře. „Přijdou s problémem, že jim hučí v uších a mají určitou ztrátu sluchu. Není to nic výjimečného, takový pacient k nám přichází zhruba jednou týdně,“ uvedl doktor Jaroslav Černý z kladenského oddělení ORL.

Neurčité pískání v uších

Typické jsou šelesty v uších. „Někomu v uchu šumí, někomu hučí, někomu píská, někomu bzučí,“ uvedl Černý. Takoví lidé trpí tinnitem, který není obvyklý jenom u posluchačů hudby, ale i u jejich tvůrců. Mají ho třeba zpěváci Phil Collins a Bono Vox. Potkal i studiového producenta Martina Horáčka. „Když jsem dělal kontrolní poslechy, tak jsem zjistil, že v tom něco nepříjemně píská, tak jsem to kontroloval, kontroloval a pak jsem zjistil, že ta chyba není v přístroji, ale v mojí hlavě,“ přiblížil svůj objev tinnitu Horáček.

Skupina Modestep vystoupila hudebním festivalu Rock for People
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

V práci ho šelest neomezuje, protože našel způsob, jak si s ním poradit. Na symptomy tinnitu mu totiž zabírají vybrané zvuky nebo určitá hudba. „Mají specifické frekvence, které pomohou přebít tinnitus a zmírnit ho. Dobré nahrávky ještě pracují s principem muzikoterapie, která pomáhá odpočinout si,“ vysvětlil. Navrch začal produkovat vlastní hudbu tohoto typu.

Buňky v uchu se přestávají obnovovat

Někdy problémy se sluchem odezní samy, pomoci mohou i léky, i když ani ty nepředstavují stoprocentní východisko. „Pokud se vyskytuje ohlušení velmi často, opakovaně, tak se postupně vyčerpává schopnost regenerační ve vnitřním uchu vláskových buněk,“ uvedl vedoucí oddělení neurofyziologie sluchu Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Člověk má potom problém třeba s rozhovorem v hlučném prostředí, v některých případech může i zcela ohluchnout.

Poslech hudby
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Poškození sluchu každopádně nevzniká jenom z poslechu hlasité hudby. Na specialisty se často obrací rovněž kováři, dřevorubci nebo zaměstnanci letiště, zkrátka pracovní profese, v nichž se lidé střetu s nadměrným hlukem nevyhnou.