Vedra budou ještě intenzivnější, než meteorologové čekali

Výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí v souvislosti s očekávanými horky s bezmála čtyřicetistupňovými teplotami rozšířili meteorologové z jižní Moravy na téměř celou republiku. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí se týká sobotního odpoledne, na pátek zůstává v plastnosti výstraha na horka nižšího stupně. Na jihu Moravy hrozí nebezpečí i v neděli.

Nejvyšší teploty v sobotu vystoupají na 33 až 37 stupňů Celsia, vyloučeno není ani 38. I bez toho budou maxima zhruba o jeden až dva stupně výše než v pátek. Na sobotu odpoledne mezi 12:00 a 21:00 proto vyhlásili meteorologové výstrahu na komplikace spojené se žhavými teplotami s vysokým stupněm nebezpečí. Původně se měla týkat pouze jihu Moravy a východu Čech. Nově ji rozšířili na celou republiku s výjimkou pásu na severozápadě Čech – Libereckého, Ústeckého a Královéhradeckého kraje.

Méně důrazná výstraha platila i na páteční odpoledne, během kterého padaly regionální teplotní rekordy. Například v Jihočeském kraji jich odolalo jenom málo, nejtepleji bylo ve Vráži u Písku, a to 35,7 stupně Celsia. Nejteplejším místem Česka byla jihomoravská Strážnice s 36,5 stupně. Horko bylo i na Šumavě – přesně týden od chvil, kdy teplota na některých místech hor klesla pod nulu, bylo i v kilometrové výšce téměř třicet. „Churáňov v nadmořské výšce 1018 metrů nad mořem hlásí 28 stupňů. Největší teplotní rozdíl zažili obyvatelé a turisté na Kvildě. Ve stanici Perla byly ráno plus dva stupně a odpoledne 28,7 stupně Celsia,“ uvedl Jaroslav Hintermüller z Českého hydrometeorologického ústavu.

Páteční teplotní rekordy v krajích:

  • Jihočeský: 35,7 °C ve Vráži u Písku
  • Jihomoravský: 36,5 °C ve Strážnici
  • Zlínský: 34 °C ve Vizovicích

Nad 30 i v neděli

Pro část Moravy vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu i na neděli, kdy ještě bude v Jihomoravském a Zlínském kraji až 36 stupňů. Na jižní Moravě navíc platí do sobotního večera varování na možný vznik požárů. S těmi se ovšem potýkají hasiči i v dalších regionech. V lese na Šumpersku a na skládce u Prostějova zasahují hasiči již druhý den, v Plzeňském kraji vyjížděli v průběhu pátku k požárům pole, zemědělského stroje a lesa. Mluvčí hasičů Pavla Jakoubková zdůraznila, že v současném suchém počasí může i malá jiskra nebo nedopalek cigarety způsobit nedozírné škody.

Vysoké teploty mohou vést k přehřátí a dehydrataci organismu. Lidé by proto měli omezit tělesnou zátěž, používat ochranné prostředky a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Je vhodné pít dostatečné množství nealkoholických nápojů bez kofeinu.

Současně ale mohou způsobit komplikace silné lokální bouřky. První zasáhly již v pátek odpoledne západ a střed Čech, intenzivní byly zejména v okolí Prahy. Později se bouřkové mraky přesunuly dále na východ až nad jižní Moravu, ale zeslábly. Bouřky neustanou ani v dalších dvou dnech, kdy se budou prohánět celou republikou. Zejména v sobotu budou velmi vydatné. „V bouřkách se mohou vyskytnout především přívalové srážky a kroupy, v menší míře silné nárazy větru,“ doplnil ČHMÚ. Úhrny srážek mohou být kolem 40 milimetrů, nárazy větru dosáhnou 70 až 90 km/h. Výstraha, která se týká silných bouřek, platí od pátečního odpoledne pro Čechy a moravské enklávy v Pardubickém, Jihočeském kraji a na Vysočině, od sobotního poledne i pro zbytek republiky.

Vydáno pod