Uprchlická krize ztěžuje hostování umělců i sportovců

Imigrační vlna z Afriky i z Blízkého východu nedělá starosti jenom politikům, ale potíže dělá i organizátorům festivalů i různých turnajů. Ambasády evropských zemí, včetně českých, se totiž bojí vydávat víza umělcům a sportovcům z třetího světa.

Festival Africa Live je ze své podstaty těžko představitelný bez autentické hudby a umělců z afrického kontinentu. Řada původně zamýšlených hostů ale bude i tak chybět. Skupina Yiasa ze Zimbabwe se do Česka dostala na povolení rakouských úřadů. Další účastník festivalu Africa Live malíř Jack Horace Nassari z Tanzanie ale chybí. Francouzi ho do Evropy nepustili. „Francouzská ambasáda začala být ostražitá, jestli má člověk dost prostředků, aby se vrátil,“ řekl ředitel Zoo ve Dvoře Králové Přemysl Rabas, kde se akce Africa Live koná. Nepodařilo se tak naplnit zamýšlenou programovou skladbu.

Omezení pro zoo i šachový turnaj

Zoo se chtěla co nejvíc přiblížit Africe, jak ji poznal zakladatel Josef Vágner. Jenže současná vlna imigrantů do Evropy plány vedení komplikuje. „Je to bohužel spojené s děním ve světě, které dnes je a jak se ten svět zbláznil,“ zmínil Rabas s tím, že do budoucna to může být překážkou v růstu festivalu.

  • "Vím o lidech z Afriky, které bych ráda pozvala na festival. Ale vím, že nebude jednoduché dostat vízum," uvedla účastnice Africa Live z Kamerunu Agnes Laure.
Události ČT: Potíže s vízy pro africké umělce i sportovce (zdroj: ČT24)

Do Pardubic na herní turnaj Czech Open pak nedorazilo hned několik šachistů. Rovněž nedostali víza. Těžkosti měli Kazaši. I když se organizátoři báli, že víza nedostanou, přece jenom uspěli. Hráči z Ghany mají doklady zatím jen slíbené. „Někdy by víc důvěry od našich úřadů také neškodilo,“ prohlásil pořadatel turnaje Jan Mazuch.

Jasná vízová pravidla

Přísné podmínky úřadů jsou jasné. „Pravidla jsou napsaná na webu zemí schengenského prostoru, jsou tam jasně popsaná kritéria, za kterých žadatel dostává vízum,“ popsala mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Ostatně byli tu případy, kdy lidé vízum využili. Z folklórní přehlídky v Červeném Kostelci utekli v minulosti do Rakouska tanečníci z Gruzie.

Vloni se měl přehlídky účastnit soubor z Konga, ale zůstal doma. Organizátoři se nechtěli zavázat, že zaplatí pobyt a letenky zpět, když bude třeba, což požadovala policie. Pro letošní rok pak raději umělce z Afriky ani nezvali.