Janoušek ve vězení zůstane, dovolání Nejvyšší soud odmítl

Praha – Nejvyšší soud odmítl dovolání, které podali v případu Romana Janouška jeho advokát i nejvyšší státní zástupce. Trest 4,5 roku vězení za sražení ženy autem tak platí. Janoušek je ve vězení od loňského listopadu.

Nejvyšší soud se od jara zabýval dovoláními, která podal jednak Janouškův advokát, ale také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten chtěl, aby soudci zvážili, zda justice zvolila přiléhavou právní kvalifikaci. Žalobci byli totiž přesvědčeni o tom, že se muž pokusil o vraždu, soud ale kvalifikaci změnil na těžké ublížení na zdraví. Znění Janouškova dovolání není známé. Jeho výsledek však byl stejný jako žalobcova. „Nejvyšší soud v neveřejném zasedání obě dovolání odmítl jako zjevně neopodstatněné,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Právě městský soud původně Janouškovi udělil tříletý trest, odvolací soud délku věznění o polovinu zvýšil.

Roman Janoušek podle pravomocného verdiktu porazil 23. března 2012 v pražské Michli řidičku vietnamské národnosti. Předtím naboural do jejího auta a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Lobbista jí později zaplatil odškodné 900 tisíc korun. Janoušek, kterému policisté po incidentu naměřili 2,2 promile alkoholu, se hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi však vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu.

Roman Janoušek je lobbista a podnikatel. Média jej označují za pražského kmotra kvůli jeho vazbám na české politiky a spekulují o jeho případném vlivu na veřejné zakázky. O jeho těsných kontaktech s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem a magistrátními úředníky, jejichž prostřednictvím ovlivňoval činnost magistrátu a dalších státních institucí, svědčí odposlechy telefonních hovorů, zveřejněné deníkem MF Dnes v březnu 2012. V roce 2014 odhadl týdeník Euro hodnotu jeho majetku na 4–5,5 miliardy korun a zařadil ho mezi 50 nejbohatších Čechů.