Norové začnou o dětech Michalákové znovu rozhodovat v září

O tom, zda Eva Michaláková dostane zpátky do péče své dva syny, by měla norská krajská sociální komise začít rozhodovat po prázdninách. Informovala o tom zástupkyně rodiny Kateřina Jurigová. Norské úřady oba chlapce odebraly v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. Děti nyní vyrůstají u pěstounů.

Žádost o přezkoumání svého případu a vrácení desetiletého a šestiletého syna podala Michaláková koncem loňského roku. Podezření na zneužívání a zanedbávání se po odebrání dětí nepotvrdilo. Soud však tehdy považoval zjištění za závažná a chlapce nechal u pěstounů. Norský úřad Barnevernet již navrhl, aby matka byla zbavena rodičovských práv k oběma dětem a mladšího hocha adoptovali jeho pěstouni.

Nyní je Michaláková na několik dní v Česku, chce sjednotit další postup se svými právníky a se zástupci Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD), který její případ řeší rovněž. Podstoupí také psychologické vyšetření, které má prověřit mimo jiné to, nakolik je schopná starat se o děti. Výsledky poslouží norským institucím jako podklad při jejich podzimním rozhodování.

Michaláková se má v srpnu setkat s mladším synem

Podle lednové dohody by se s dětmi měla sejít dvakrát ročně na 15 minut. Pokud by si to hoši přáli, mohla by schůzka trvat déle. Se starším chlapcem prý nemá žádný kontakt, mladšího viděla v březnu a znovu by se s ním měla setkat v srpnu. „Zda v srpnu (norská sociálka) povolí avizované setkání s mladším Davídkem, stále nevíme. Vzhledem k dosavadnímu chování norských úředníků není jisté, zda se nakonec uskuteční,“ uvedla advokátka Dora Boková.

Do případu se zapojila česká diplomacie, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i prezident Miloš Zeman, který napsal dopis norskému králi. Pokud by Michaláková u krajské sociální komise a u norských soudů se žádostí o svěření dětí do péče neuspěla, mohla by se znovu obrátit na Evropský soud pro lidská práva. Ten její stížnost dřív nepřijal. Zástupci ministerstva zahraničí už dřív nevyloučili, že by se při případném příštím pokusu k matce připojila i ČR.

Vydáno pod