Desítky milionů z advokátní úschovy zmizely, soud začíná

Praha – U městského soudu v Praze začalo líčení s bývalým advokátem Milošem Vlasákem, k němuž si klienti do advokátní úschovy uložili přes 60 milionů korun, peníze však zmizely a poté zmizel i advokát. Většinou šlo o klienty realitní kanceláře Reality 21, která jim služby Vlasáka doporučila. Přibližně padesátka lidí už peníze za své nemovitosti, které prostřednictvím firmy prodali, neviděla. Vlasák obviněný ze zpronevěry odmítl u soudu vypovídat. Kauzou se zabývali také Reportéři ČT.

Vlasák měl s realitní kanceláří Reality 21 od ledna 2011 uzavřenou smlouvu o poskytování právních služeb, ke kterým patřilo i zajišťování advokátní úschovy svěřených peněz. Podle obžaloby uzavíral s klienty kanceláře od února 2011 do srpna 2012 dohody o úschově, na jejichž základě zákazníci skládali peníze na bankovní účet.

Vlasákovým úkolem bylo částky po prokázaném splnění smluvních podmínek vyplácet prodávajícím, což údajně činil pouze částečně nebo vůbec a peníze použil pro vlastní potřebu. S prodávajícími zároveň přestal komunikovat.

Státní zástupkyně Markéta Pánková na otázku, zda může soud nějak pomoci poškozeným:

„Určitě ano. Může být v rámci trestního řízení vyslovena povinnost nahradit škodu.“

V září roku 2012 se ukázalo, že na dvou účtech, kde měly miliony korun od klientů být uloženy, zůstaly částky 131 a 124 korun. Právníka po vypuknutí kauzy vyloučila advokátní komora ze svých řad. Vlasák se před trestním stíháním krátce i skrýval, později se sám přihlásil na policii a skončil ve vazbě.

Při výslechu Vlasák vinil kolegy, odvolával se i na nepořádek v účetnictví

Vlasák u soudu odmítl vypovídat. Zdůraznil jen, že se snaží pracovat, splácet své závazky a bojovat se závislostmi na drogách a hazardu. „Po mém propuštění z vazby se stalo několik zásadních událostí v mém životě. Podstoupil jsem léčení,“ prohlásil u soudu bývalý advokát. Soudkyně pak musela přečíst sérii výslechů, v nichž se ke kauze vyjadřoval na policii. Právník nejprve obvinění odmítl, pak podle něj byly zneužity účty, kde byly peníze uschované.

Při dalších výpovědích například problémy svaloval na nepořádek v účetnictví nebo na jeho kolegy z kanceláře, kteří údajně byli pod některými smlouvami podepsaní. Kriminalistům se zmínil i o tom, že chtěl uschované peníze zhodnotit při hře v kasinu. „Některé skutky uznal a některé nikoliv,“ řekla novinářům státní zástupkyně Markéta Pánková.

Vyšetřování celého případu trvalo policii dva roky, kde ale jsou peníze poškozených, se jí zjistit nepodařilo. „Dopustil se toho, čemu říkáme smrtelný hřích advokáta,“ komentovala jeho případ mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková v dubnu 2013.